Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ta opp fag etter vgs? Kommer jeg i ordinær kvote?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg er på mitt andre år i vgs. Har veldig lyst til å bli lege, mne pga at eg ikkje har R-matte så kan ikkje eg ta fysikk. Men eg tenkte å ta fysikk og S-matte etter at eg blir ferdig med vgs. Er det lurt å ta fysikk og S-matte ETTER vgs? pga alt dita med ordinær kvote og sånt? Vil ha en svar så fort som mulig. Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Ja, det har en del å si om du tar disse fagene mens du går på videregående, eller om du tar de etterpå. Hvis du tar opp fag eller forbedrer vitnemålet ditt etter videregående skole, vil du komme inn under ordinær kvote, som du sier. 

Det er en annen poengsum som kreves for å komme inn på ordinær kvote, men du får også flere poeng du kan regne inn i summen, som alderspoeng og tilleggspoeng. Det er fortsatt veldig mulig å komme inn i ordinær kvote, men du vil kunne konkurrere med eldre studenter som har flere alderspoeng og kanskje har brukt tid på å ta opp og forbedre fagene sine som privatist. 

Så hvis du skulle klare å få førstegangsvitnemål, så vil du kunne søke i begge kvoter, ikke bare i ordinær. Sånn sett er det en fordel om du får tatt disse fagene på videregående. 

Vi anbefaler at du tar kontakt med rådgiver på skolen din og hører om muligheten din. Spør om du har muligheten til å ta disse fagene som privatist mens du går på skolen (hvis du har ork og motivasjon til det), eller be om hjelp til å se hvor vanskelig det vil bli å komme inn på medisinstudiet i ordinær kvote. 

Vi anbefaler altså sterkt at du tar en prat med rådgiver om dette, så du kan få hjelp og veiledning til hva som er best vei å gå for deg. I tillegg kan du lese denne artikkelen vi har skrevet om forskjellen på førstegangsvitnemål og ordinær kvote, den kan kanskje hjelpe litt :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen om dette!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning