Hopp til hovedinnholdet

Hva er kravene for å komme inn som politi?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst til å bli politi så neste år skal jeg ta påbygg. Jeg lurer på hva som er kravene når det kommer til studie poeng? Hva må jeg minimum ha i snitt? Er det greit med en 3 i matte? Jeg lurer også på om jeg burde ta førstetjenesten først i militæret og deretter politihøyskolen. Kunne det ha funket, i så fall ville det ha gitt meg en fordel når jeg er i politihøyskolen? Takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på å bli politi!

Vi anbefaler at du leser om yrket politi her på utdanning.no. I tillegg har vi skrevet denne artikkelen om å bli politi.

Det er litt vanskelig å si hva du kommer til å trenge i snitt. Karakterer vil variere fra år til år, og det er ikke så lett å spå akkurat hvordan det vil bli når du er ferdig på skolen. Ved forrige opptak lå karaktersummen for å komme inn mellom 49,1 og 50,5. Men dette er poeng som er inkludert alderspoeng og tilleggspoeng, altså ikke bare førstegangsvitnemål Dette er litt komplisert, men du kan lese mer i denne artikkelen om hvordan man regner poeng

Det er absolutt greit med en 3 i matte, det er ikke krav om at du må ha fått høye karakterer i spesifikke fag. De regner sammen alle karakterene du har fått for å gi poengsummen din. 

Hvis du tar førstegangstjenesten, gir det deg nok ikke noen formelle fordeler når du søker politihøgskolen. Det kan kanskje telle positivt de erfaringer du har fått og gjort deg når du skal vurderes hvor egnet du er for studiet. Men generelt er det ingen krav om å ta førstegangstjeneste, så dette er noe du kanskje bør gjøre fordi du vil, ikke fordi det vil hjelpe deg veldig i inntaket som politi. 

Ellers anbefaler vi at du leser denne oversikten over inntakskrav på sidene til politihøgskolen - der står det utfyllende og godt om hva som kreves, og hvilke opptaksprøver du skal ta. 

Lykke til med planen din! Spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning