Hopp til hovedinnholdet

Hvilke realfag må jeg ta for å bli dataingeniør?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å bli dataingeniør, men jeg vet ikke hvilke linjer jeg må gå på videregående for å komme inn på høyskolen innen ingeniørfag. Jeg leste at man må ha generell studiekompetanse og at den letteste måten er å gå på studiespes, også velger realfag på andre og tredje året. Hvilke realfag anbefales?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette. 

Du har rett, og er inne på rett spor. Hvilke realfag du trenger vil variere litt ettersom nøyaktig hvilken utdanning du velger deg for å bli dataingeniør, for det fins flere ulike :)

Vi anbefaler at du leser om yrket dataingeniør på utdanning.no, hvis du ikke har gjort det allerede. Der er det også en oversikt over ulike utdanninger innen informasjons- og datateknologi som kan gjøre at du blir dataingeniør.

På fjerde kolonne på disse utdanningene, vil det stå "Kravkode". Der står det så en kravkode du kan trykke på ved siden av utdanningen, for å se hvilke fag du må ha for å søke. Hvis du kun står "generell studiekompetanse" under kravkoden, trenger du kun studiekompetanse, ikke realfag. Men de fleste relevante utdanninger for deg krever realfag i tillegg. 

De vanligste kravkodene for å kunne søke disse studiene, er MATRS, HING og REALR2. Du kan trykke på linkene for å se nøyaktig hva disse kravkodene krever. Essensen av det er dette:

MATRS:

Du må dokumentere Matematikk R1, eller Matematikk S1 og S2.

HING:

Du må dokumentere Matematikk R1, (eller Matematikk S1 og S2), og R2 og Fysikk 1.

REALR2:

Du må dokumentere: Matematikk R1 og R2.

Fysikk 1 og 2, eller Kjemi 1 og 2, eller Biologi 1 og 2. eller Informasjonsteknologi 1 + 2, eller Geofag 1 + 2, eller Teknologi og forskningslære 1 + 2.

Så hvilke realfag du skal ta på videregående, kommer an på hvilken utdanning du er interessert i videre, og hvilken kravkode den utdanningen har!

Du har rett i at det er på studiespesialisering med realfag at du er sikker på å få valgt de realfagene du vil trenge. Og når tiden nærmer seg, kan du sette deg ned med lærer eller rådgiver og se på hvilke fag du bør ta. 

I mellomtiden er det en god ting å lese om de ulike utdanningene på utdanning.no, og se om det er noen du er mest interessert i! Så kan du se hvilken kravkode de har :)

Lykke til - og spør oss gjerne igjen! 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning