Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli pilot?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil utdanne meg som pilot. Men problemet er at jeg har ikke fysikk og heller ikke r1 matte ( har 1t). Så jeg lurer på om det finnes en sivil skole som ikke krever t1 og r1 matte, eller om det går an å ta opp fag, ikke som privatist men på skolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil bli pilot. 

Vi anbefaler at du leser om yrket pilot her på utdanning.no, som du kanskje allerede har gjort. Du kan også lese denne artikkelen vi har skrevet om de ulike måtene å bli pilot! 

Du har rett i at du trenger fysikk 1 og matematikk R1 (eller S1+S2) for å kunne utdanne deg til pilot ved Universitetet i Tromsø.

Det fins flere sivile private utdanninger hvor du også kan bli pilot, men da må du betale hele utdanningen selv. Noen private skoler er imidlertid godkjente, og gir deg rett til å få noen utgifter finansiert av Lånekassen. Det varierer hvor mye det koster for disse utdanningene, men de kan være dyre. Les mer om private pilotutdanninger på utdanning.no.

Sånn sett vil det kunne være mange penger å spare hvis du klarer å komme inn ved Universitetet i Tromsø. 

Du skriver ikke om du går på skolen nå eller ikke. Hvis du går på skolen nå kan du høre med dem om muligheten for å få tatt de fagene du mangler i regi av skolen. Hvis du ikke har mulighet til det, må du ta dem opp selv som privatist. 

Hvis du er ferdig på skolen og tar opp fag etterpå, kan du ikke lenger søke med førstegangsvitnemål, men søker i ordinær kvote. Hvis du får tatt opp fagene mens du går på skolen, under ditt ordinære skoleløp, vil du fortsatt kunne søke med førstegangsvitnemål. Dette er en viktig forskjell å vite om.

Det høres ut som lurt å kontakte rådgiver på skolen din for å høre om dette! Og du kan gjerne kontakte studiekonsulent ved UiT også med spørsmål om studiet. Og titt på de sivile utdanningene vi la ved i link over :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Vil du bli pilot?

To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)

Det kreves hard jobbing for å nå flygerdrømmen, men hvordan blir du egentlig pilot? Her får du svaret.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning