Hopp til hovedinnholdet

Hva er egentlig en psykoterapeut?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg finner ikke ordentlig svar på hva psykoterapeut egentlig er. Jeg har sjekket på utdanning.no men forstod ikke helt. Hva er forskjellen på psykoterapeut, psykiater og psykolog? Jeg har hørt at psykoterapi var samtaleterapi og at det var mer praksis osv., men er ikke det de psykologene og psykiaterne også gjør? Og hvilket linje er det man må velge i universitetet? Kan man velge psykologi (bare bachelor) for å bli psykoterapeut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette! Det er noen ganske viktige forskjeller mellom psykoterapeut, psykiater og psykolog, så det er et godt spørsmål. 

Du sa du hadde lest om psykoterapeut her på utdanning.no, det er bra!  Les også gjerne dette yrkesintervjuet med en psykoterapeut hvis du ikke har gjort det :)

 

Den viktigste forskjellen, er at psykoterapi regnes som en alternativ metode, og at dette ikke er en beskyttet/vernet tittel, sånn som psykolog eller psykiater. Det betyr at hvem som helst, uavhengig av utdanning, kan kalle seg psykoterapeut, i motsetning til psykolog og psykiater hvor du må ta en veldig spesiell utdanning for å bli autorisert som yrket. 

Det er litt utfordrende med alternative yrker som dette, for du kan finne både gode fagmiljøer som har mye å bringe til faget, og du kan også finne de som kaller seg psykoterapeut som ikke har god fagbakgrunn. For en pasient som vil gå til en psykoterapeut, er det derfor viktig å sjekke bakgrunnen til psykoterapeuten. 

Siden det ikke kreves noen utdanning, og hvem som helst i prinsippet kan kalle seg psykoterapeut, kan du absolutt gå bachelor i psykologi på universitetet. Dette vil være en fin fagbakgrunn som kan gi deg forståelse for feltet. Samtidig er det flere terapeutiske utdanninger du kan ta for å gi deg bedre kompetanse. Det fins også flere retninger innen psykoterapi, en av dem kalles gestaltterapi, som er ganske utbredt.

Alternative yrker som psykoterapuet og gestaltterapeut er likevel et omstridt tema, siden hvem som helst kan kalle seg det. Det offentlige lyser ikke ut stillinger som dette, det er vanlig at du selv må drive en praksis og lage din egen yrkesvei. Samtidig er det også utbredt, og man skal nok ikke avfeie disse yrkene heller. 

Det er likevel stor forskjell mellom dette og yrkene psykolog og psykiater. Dette er autoriserte profesjonsutdanninger, som ingen andre kan kalle seg. For å bli psykolog må du gå det 6 år lange profesjonsstudiet i psykologi, og for å bli psykiater må du først bli lege, og deretter spesialisere deg som psykiater. Disse fagene har derfor mye større fagmiljø, og kan man si, "autoritet" på feltet. Også psykologer og psykiatere kan drive med psykoterapi, og det fins egne videreutdanninger innen psykoterapi for disse gruppene. 

Psykoterapeut er altså et alternativt yrke, som ikke krever utdanning, og er omstridt i en del fagmiljøer. Samtidig er det mange flinke psykoterapueter, og flere terapeutiske utdanninger som hjelper med å holde et godt nivå på terapeutene. Samtidig står du "utenfor" å ha en autorisert og beskyttet yrkestittel, og vil ikke finne offentlige stillinger, f.eks. Så psykoterapeuter driver ofte egen, privat praksis, og er avhengig av å få gode og fornøyde pasienter.

Håper dette svarte litt mer på spørsmålet ditt - spør oss gjerne igjen, om dette eller andre ting :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning