Hopp til hovedinnholdet

Hvilket yrke passer meg? Er stresset.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, og takk for svar. Da jeg først kom inn i VGS var jeg sikker på at jeg ville jobbe innenfor juss og, eller diplomati. Men nå er jeg blitt usikker. Jeg tror ikke jeg møter kravene. Når jeg ser intakskrav på 6,1 eller 6,2 (60-62 studiepoeng), blir jeg svært stresset og usikker. Jeg fikk cirka 4,6 i snitt fra ungdomskolen. Hva skal jeg gjøre!? Jeg vet at jeg enda har mye tid. Jeg liker svært godt debatt og diskusjon samt historie, det er defor jeg ønsker å bli advokat eller diplomat. Hva utdanning vil gi meg best grunnlag for framtidelig arbeid innen diplomati eller rettslære. Jeg frykter at min fremtid faller fra hverandre (metaforisk ment) SVÆRT STRESSET! gutt,16

Besvart 28.09.2018 17:32
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende tanker og planer du har. Vi skjønner godt at du er stresset, og det er det mange som er på din alder. Men vi tenker at du bør forsøke å puste ut og tenke at det er mange veier fremover i yrkeslivet, og mange gode muligheter for deg! 

Vi anbefaler at du leser om yrket advokat og yrket diplomat på utdanning.no, som du kanskje har gjort allerede. Der står det mye god informasjon om hvordan yrket er, og tips til andre yrker som ligner. 

Vi skjønner at du blir stresset når du ser høye inntakskrav for å komme inn på utdanninger. Men vi tenker at du har flere muligheter enn du kanskje er redd for. For å bli advokat, bør du studere rettsvitenskap. Og du har rett i at det er vanskelig å komme inn - men det er ikke så ille som 6. i snitt :) Forrige inntak i Oslo kom man inn på 52,6 poeng i våropptaket. 

Man vet heller ikke hvordan inntakskravet vil bli når du er ferdig på videregående, og du har i tillegg mange år på deg med å jobbe godt med skolen og gjøre det så bra du kan! 

Hvis du ikke skulle ha gode nok karakterer, har du til og med mulighet til å ta opp fag og forbedre karakterer som privatist. Du må da søke i ordinært opptak, men vil få alderspoeng og tilleggspoeng. Med andre ord: Hvis du virkelig vil inn på rettsvitenskap, så har du gode muligheter, og må eventuelt stå på ekstra noen år - som er ganske vanlig å gjøre! 

Hvis du vil bli diplomat, har du også mange muligheter! Det er ikke én eneste vei å gå for å bli diplomat, man kan gå flere veier. Men det er veldig vanlig å søke om UDs Aspirantkurs etter man har tatt en mastergrad. Du kan lese om dette her på utdanning.no. 

Det er vanlig å ha tatt master i juss, økonomi, historie eller statsvitenskap før man søker aspirantkurset. Det er forventet veldig gode karakterer på universitetet. Men du har altså mange utdanninger du kan velge som alle er fine veier til å bli diplomat - og flere av dem er mye lettere å komme inn på enn juss :)

Så vi tenker at det er litt tidlig å gi opp disse drømmene. Du er ung, og har mange ulike muligheter foran deg! Også innenfor de to yrkene du nevnte. 

Det at du trives veldig godt med debatt, diskusjon og historie er utrolig positivt. Dette er gode egenskaper, som det er spennende å se hvor vil ta deg. Vi tenker at du har mange og gode muligheter til å få utviklet disse egenskapene best mulig, og du skal være glad for at du har dem! 

Vi skjønner at du er stressa, men vi er ikke stressa på dine vegne, for vi vet hvor mange muligheter det fins der ute. 

Snakk gjerne med rådgiver og lærer på skolen om dette, de kjenner deg jo bedre og nok også gi deg noen tips. 

I mellomtiden ønsker vi deg lykke til - og håper du spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning