Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg starte min egen barnehage?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig usikker på om videre utdanning. Jeg tenker å jobbe enten i barnehage eller i barneskolen først, etter 3 år med barnehagelærerutdanning, og senere vil jeg kanskje åpne min egen barnehage. Jeg lurte på hva man må gjøre for å åpne sin egen barnehage. Må jeg studere videre? I så fall, hvilken linje må jeg ta da?

Besvart 02.10.2018 20:54
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende tanker og planer du har! 

Vi er ikke fullgode eksperter på hvordan du åpner egen barnehage, og dette er nok litt utenfor vår kompetanse. 

Men vi kan si at det uansett er en kjempegod og nødvendig start å ta barnehagelærerutdanning, også hvis du vil åpne din egen barnehage! Da får du kompetansen du trenger (det er påkrevd med utdanning som barnehagelærer eller annen tilsvarende pedagogisk utdanning for å bli leder av en barnehage), og hvis du i tillegg jobber en stund i barnehage etter det, vil du få god innsikt i hva som kreves i en barnehage. Så det er uansett en veldig god og riktig start! 

Akkurat hva som kreves for å starte en barnehage er litt vanskelig for oss å svare på, og det er mange faktorer som spiller inn. Både behovet for en ny barnehage, og hvordan barnehage du vil drive. Det viktigste er nok at barnehagen må godkjennes av myndighetene, og her er det mange ting som spiller inn. Du kan se denne oversikten over hvordan nye etablerte barnehager kan bli godkjent, her på udir.no.

Det er ikke sånn at det er en spesiell linje eller utdanning du må ha tatt etter barnehagelærer for å starte barnehage, så vidt vi vet. Men heller at du må finne muligheten (lokale, behovet, markedet) og må søke om å få det godkjent som barnehage. 

Det vil være flere type utdanninger som kan være nyttige for deg å ta, f.eks innen ulike typer ledelse - men så vidt vi vet er ikke dette noe krav, og det handler mest om å få kunnskapen om å drive barnehage for din egen del. Dette er også en kunnskap du kan få på egen hånd, eller du er personlig egnet til. Vi tror uansett at å ha jobbet en del år i barnehage på forhånd er veldig lurt. 

Som sagt er vi dessverre ikke eksperter på dette. For å få enda bedre svar er vårt forslag at du kontakter et av de aktuelle lærestedene som tilbyr utdanning som barnehagelærer og kontakter studieveileder der! Da kan du fortelle at du er interessert i å studere barnehagelærer, og at du også er interessert i å starte din egen barnehage etterhvert. Vi tipper at lærestedet har gode innsikter i hva som kreves, hvilken vei du kan gå, og andre ting å tenke på! 

Så hvis du kontakter aktuelle læresteder også, tror vi du får et godt svar. Det er uansett en veldig god og riktig idé å ta utdanning som barnehagelærer først - det er både påkrevd og riktig bakgrunn å ha :)

Lykke til med dette - spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning