Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli brannmann når jeg er ferdig som lærling?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå automasjon vg2. Når jeg blir eventuelt ferdig med å være lærling og har fagbrev, lurte jeg på om det er mulig å utdanne seg som brannmann? Jeg føler at jeg heller har lyst til det. Jeg har astma, stopper dette meg å bli brannmann?

Besvart 03.10.2018 20:32
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er svaret; JA - du kan bli brannmann etter du er ferdig som lærling. Det er likevel en del opptakskrav som må godkjennes før du kan komme igang med opplæringen.

Hvilke opptakskrav som kreves varierer fra brannvesen til brannvesen. Her vil det derfor være lurt å ta kontakt med en brannstasjon som ligger i ditt fylke. De kan sikkert svare mer detaljert på spørsmålet ditt, og mange har også en del informasjon på nettsidene sine. 

De fleste brannvesen krever: 

  • Generell studiekompetanse eller fagbrev/svennebrev
  • To års arbeidserfaring i 100% stilling
  • Førerkort klasse B (dette må du ha hatt sammenhengende i to år når du søker)
  • Gode holdninger
  • God fysikk
  • Gode svømmeferdigheter 
  • Politiattest
  • God helse 

Når det gjelder det at du har astma, så er dette noe du må informere om når du søker, ettersom du må fylle ut en helseattest. Jeg kan ikke svare på om astmaen vil stoppe deg, dette vil være avhengig av hvor plaget du er/om det kan gå utover jobben. Mitt råd er derfor å snakke med legen din om dette. 

Mange brannvesen krever også at du må ha førerkort klasse C, BE og båtførerbevis innen du kan starte i jobb som brannmann. Et råd er derfor å bruke lærlingtiden på å komme igang med dette. Tar du disse førerkortene kan jo også mange andre dører åpne seg for deg. Et annet tips er å komme igang med trening, slik at du kan gjøre det best mulig når du må gjennom de ulike testene. 

LYKKE TIL!

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning