Hopp til hovedinnholdet

Får jeg fordeler av å ta T-matte på yrkesfag?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går nå på Elektrofag VG1 og har T matte. Jeg valgte det fordi jeg er meget flink i matte og ønskte utfordringer fordi P matte er altfor lett. Jeg har tenkt å gå Y-veien etter at jeg har jobbet som Elektriker/Energimontør noen år. Jeg lurte på om jeg får noen fordeler (bortsett fra å bli "smartere" fordi jeg har valgt vanskeligere matte) videre i utdanning/jobb?

Besvart 07.10.2018 13:13
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Spennende at du er god i matte, og flott å høre at du tar et fag som stimulerer deg bedre! 

Det er nok ikke sikkert du får så mange "formelle" fordeler av å ta T-matte i stedet for P-matte. Hadde du gått på studieforberedende utdanningsprogram, ville T-matte vært grunnlaget for å fordype deg i matematikk som programfag. 

Kravet for å komme inn gjennom y-veien er heller ikke at du har tatt T-matte. Mange av de yrkesfaglige utdanningsprogrammer tilbyr kun P-matte, og du kan fint søke y-veien med p-matte. 

Men det er jo flott at du tar dette faget, og det kan hende at relevante arbeidsgivere syns det er stas at du har tatt det! Så selv om det ikke er så mange "formelle" fordeler, så er det jo en stor fordel at du selv stimuleres, og at du kommer i kontakt med en type matematikk som er viktig i mange felt av samfunnet. Det kan også være lettere for deg å takle matematikken du vil ha på et studie gjennom y-veien.

Det gir deg i alle fall ingen ulemper, og vil kun telle positivt. Hvor positivt det vil telle, avhenger nok av arbeidsgiver som ser. At du selv får utfordret deg og lærer viktige matematiske begreper, er uansett veldig bra! 

Lykke til med både skolegang og eventuelt y-vei til å bli ingeniør!

Spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning