Hopp til hovedinnholdet

Har spørsmål om å bli pilot!

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 13 år, og jeg har en drøm i å bli pilot. Jeg har noen spørsmål som jeg lurer på, og jeg håper på å få et svar fra dere :). 1. Hva er karaktersnittet for å komme seg inn på pilotutdanning? 2. Det er jo utdanninger som bachelor i luftfart, er det bedre en privat, som pilot.no? Hvem er best, og hvilkene av de to har man mest sansynlig jobb som pilot i fremtiden? 3. Hvis jeg tar bachelor i luftfart, er det noe master som er mulig å ta, og isåfall, er det større sansynlighet å få jobb som pilot? :) 4. CPL, er det ikke det man trenger for å bli en sivil trafikkflyger? =) Hvis det er det, er disse utanningen som er nevnt ovenfor de eneste som er mulig å få det på? Takker på forhånd på svar, hilsen en 13 år gammel gutt.

Besvart 09.10.2018 12:06
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på å bli pilot! Og så bra at du planlegger og undersøker allerede nå :)

Du kan lese om yrket pilot her på utdanning.no, og lese dette yrkesintervjuet med en pilot, som du kanskje allerede har gjort. 

I tillegg har vi skrevet denne artikkelen med informasjon om å bli pilot - den anbefaler vi at du leser, der står det mye nyttig! 

1)

Det varierer litt om det er karakterkrav for å komme inn på pilotstudier. Flere av studiene har opptaksprøver, hvor du testes i blant annet ting som fysikk, matte og andre ting, og disse prøvene kan telle mer enn selve karakterene!

Som regel teller altså opptaksprøvene og testene mye. F.eks bachelor i luftfartsfag ser nok på karakterene - men de oppgir ikke noe karaktersnitt du må ha for å komme inn. Opptak er avhengig av mange ulike faktorer :) 

2) 

En av tingene som virkelig skiller bachelor i luftfartsfag fra andre, private pilotutdanninger, er at den er statlig finansiert. Det betyr at utdanningen ikke koster penger for deg (med unntak av noen utgifter du må ordne selv), mens private utdanninger kan bli svært dyre. 

For å kunne søke bachelor i luftfartsfag, trenger du å ha tatt en spesiell fagkombinasjon på videregående: du må ha generell studiekompetanse, matematikk R1 (eller S1+ S2) og fysikk 1. Når du skal velge videregående, er det studiespesialisering med realfag som gir deg best mulighet til å få tatt disse fagene.

Vi vet ikke om det gjør noen forskjell på mulighetene for å få jobb etterpå, og tror i og for seg at begge varianter er like gode. Men dette kan du høre med lærestedene om for å bli sikker :)

3) Ja, etter bachelor i luftfartsfag har du muligheten til å ta mastergrad. Universitetet i Tromsø skriver selv at bachelorgraden kvalifiserer til å ta en relevant mastergrad, f.eks Master i Samfunnsikkerhet ved UiT. 

Det er ikke sikkert en mastergrad gir direkte utslag i muligheten til å jobbe som pilot, men det kan uansett gi deg større muligheter til å jobbe innen luftfart generelt! 

Vi tenker at du kan spørre studiekonsulent ved UiT om dette når tiden nærmer seg - de kan svare godt på alle mulighetene dine med en mastergrad :)

4) Jo, CPL står for "Commercial Piot Lisens", som er et sertifikat du trenger, så vidt vi vet. I artikkelen vi har skrevet om å bli pilot kan du se oversikten over alle mulige måter du kan bli det. 

Du har i hovedsak muligheten til å utdanne deg i luftfartsfag ved UiT, ta en av de private pilotutdanningene, eller utdanne deg i utlandet (les mer i artikkelen). I tillegg kan du altså bli pilot i Forsvaret, men da binder du deg til å jobbe i Forsvaret i mange år. 

Det er mye å sette seg inn i for å bli pilot, men du virker som du er godt i gang! Spør gjerne rådgiver på skolen din om hjelp, og når tiden er moden kan du kontakte studiekonsulenter ved de ulike lærestedene! De kan gi enda mer informasjon enn oss. 

Lykke til med de spennende planene dine, og spør oss gjerne igjen :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli pilot?

To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)

Det kreves hard jobbing for å nå flygerdrømmen, men hvordan blir du egentlig pilot? Her får du svaret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning