Hopp til hovedinnholdet

Hva er den beste veien for meg til å bli ambulansearbeider?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå sykepleierstudiet, men har alltid hatt lyst til å jobbe i ambulansetjenesten. Jeg lurte på hva som er den beste måten å gå for å bli ambulansearbeider for meg. Jeg har tatt ambulansefag på vgs, og har da bestått tverrfagelig eksamen, har også hatt praksis og kunne søke på lærlingtid etter jeg besto året. Er det mulig å ta lærlingtiden 4 år etter jeg ble ferdig med ambulansefag, eller er det en viss frist? Er det en "raskere" måte å få autorisasjon som ambulansearbeider når man er utdannet sykepleier? Er det visse kriterier for å bli ambulansearbeider som sykepleier, f.eks arbeidserfaring eller lignende?

Besvart 12.10.2018 14:53
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på å bli ambulansearbeider.

Her har du litt ulike valg, og det blir en vurdering å gjøre. Vi anbefaler sterkt at du kontakter studiekonsulent på studiet ditt for å snakke om de ulike mulighetene dine for å bli ambulansearbeider som sykepleier. I tillegg bør du kontakte opplæringskontoret ditt i ambulansefag og høre med dem om mulighetene for å bli lærling. 

Om å få lærlingplass

Du har brukt opp ungdomsretten din når du har tatt påbygg og fått studiekompetanse, som betyr at det vil være vanskeligere å få lærlingplass, hvis du skulle velge den veien. Bedrifter får tilskudd for å ta i mot lærlinger som har studiekompetanse. Det er imidlertid ikke umulig å få lærlingplass, men det er dette vi tenker du må høre med opplæringskontoret ditt om! Slå opp opplæringskontoret i ambulansefag i fylket ditt og kontakt dem. 

Om å studere prehospitalt arbeid på høgskole/universitet

Vi vet jo ikke hvor langt du har kommet i studiet ditt. Hvis du akkurat har begynt, kunne du jo vurdert om du heller skulle søkt på prehospitalt arbeid.

Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) og Nord Universitet har bachelorstudier i prehospitalt arbeid (paramedic). De som fullfører disse studiene, har hittil også fått autorisasjon som ambulansearbeider. UiT Norges arktiske universitet tilbyr også fra høsten 2018 bachelor i paramedisin.

Så det fins altså utdanninger som er rettet mot å bli ambulansearbeider. Om disse er interessante, kommer kanskje an på hvor langt du har kommet i sykepleierstudiet ditt, og hvor interessante studiene virker for deg. Vi anbefaler uansett at du kontakter studiekonsulent ved et av disse lærestedene og hører om de har mer informasjon.

Om å bruke sykepleierutdanningen som grunnlag for å jobbe i ambulanse
 
Dette skal også være mulig, men her vet studiekonsulent/rådgiver på studiet ditt mer enn oss, så du burde ta en prat med dem!
 
Hvis du leser på Helsedirektoratets sider om autorisasjon som ambulansearbeider, ser du de ulike veiene som er mulig. Der står det at kravet for å få autorisasjon med bakgrunn som sykepleier er: 

- Autorisasjon/godkjenning som sykepleier
- Minst 2 års praksis fra ambulansetjeneste i 100 % stilling (alternativt 50 % i 4 år)
- Kurs i AMLS (Advanced Medical Life Support)
- Kurs i PHTLS (Prehospital Trauma Life Support)HLR-kurs
- Kurs i AHLR (Avansert hjerte- lungeredning)
- Dokumentasjon på gjennomført praksis ved fødeavdeling i sykepleierutdanning, alternativt hospitering ved en fødeavdeling
- 2 uker praksis på fødeavdeling . Tilstede på minimum 5 fødsler.
 
Så du har altså noen muligheter, og hvilken vei som er best for deg blir en vurdering. Du har litt jobb foran deg med å kontakte studiekonsulenter og opplæringskontoret, men det tror vi det er verdt. De kan fortelle mer om den konkrete veien, hvor gode sjanser du har, og om mulighetene dine generelt.
 
Lykke til! Spør oss gjerne igjen.
 
 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning