Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gjøre et omvalg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Går vg2 studiespes nå. Begynte på musikk i vg1 men gikk fort over til studiespes. Går vg2 nå og lurte på om jeg kan begynne vg1 service og samferdsel nå siden jeg ikke gikk på nytt vg1 men fortsatte. Da har jeg ikke brukt opp retten til utvidet ungdomsrett siden jeg kunne fortsette uten å begynne på vg1 igjen. Kan jeg begynne på vg1 ss nå

Besvart 12.10.2018 15:17
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi godt at du lurer på. 

Her er du nok rett og slett nødt til å gå til rådgiveren på skolen din! De kjenner bedre situasjonen din, og hvordan det var da du byttet fra musikk til studiespesialisering.

Det er riktig at du ikke brukte utvidet opplæringstid da du byttet, men det kan hende at du brukte retten din til omvalg likevel! Det var jo et omvalg, selv om du ikke fikk utvidet opplæringstid. Hvis du leser på denne siden på vilbli.no, kan du se at omvalg på samme trinn også teller. 

Men: vi kan ikke si noe sikkert om situasjonen din, og vet ikke om du fortsatt kan ha rett til å gjøre et omvalg. Derfor må du gå til rådgiver på skolen din så snart som mulig, og klargjøre om du har rett til å gjøre et omvalg eller ikke. Da får du svar! 

I tillegg er det slik at du begynner å "bruke av opplæringstiden" din tidligst 1. november (noen fylker har senere frist). Derfor er det viktig og lurt å få snakket med rådgiver eller administrasjonen på skolen din før den tid!

Kontakt rådgiver eller administrasjonen, de må svare på dette! Lykke til, spør oss gjerne igjen :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning