Hopp til hovedinnholdet

Hvordan forbedre karakter i norsk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 16 år. jeg har en 4+ i norsk fra 10.trinn, men jeg har spurt mange lærer om hvordan man skal få opp karakterern. Det eneste de sier er at man må lese. Er det noe annet jeg kan gjøre? Samtidig lurer jeg på hvor lenge jeg må lese bøker før det gir reultat? Jeg vet at det varierer fra person til person, men fortsatt, hvor ligger de leste rundt? Tør du å si noe om det? Vil det for eksmeple ta ett år, 6 mnd eller noe mer/mindre? Sånn ca. ikke nøyaktig. Om du hadde vært meg, og du hadde en 4+ men ville ha en 5, hvordan ville du ha jobbet da? hilsen en jente som trenger hjelp! :-)

Besvart 18.10.2018 12:23
 

Svar
Hei, jente 16! 

I og med at du skriver at du har 4+ i norsk fra 10.trinn, antar jeg at du nå har begynt på videregående? Svaret vil derfor være basert på at du nå er i gang med norsk på vgs, men svaret kan uansett også være nyttig for elever i ungdomsskolen. 

Jeg synes det blir litt "enkelt" å si at man bare må lese for å bli bedre i norsk. Selvfølgelig er lesing lurt - Dette kan gjøre at du blir bedre i grammatikk, samtidig som ordforrådet ditt forbedres. Hvor lang tid det tar å bli bedre vil variere fra person til person. Derfor vil det være lurt å lese bøker som du synes er spennende - Da øker leselysten, og du vil få større glede av å lese, samtidig som du utvikler deg språklig. Etter hvert som du kommer "opp i systemet" vil det være lurt å lese om litterære perioder i tillegg til vanlig skjønnlitteratur - Desto mer du vet om de ulike periodene, desto bedre vil dine besvarelser også bli. Sistnevnte gjelder likevel mest for vg2 og vg3-elever. 

Mange av mine elever som vipper mellom 4 og 5 har manglende struktur i tekstene sine. Dette er derfor noe jeg anbefaler deg å jobbe med. Sørg for at alle tekstene du skriver har en tydelig innledning. I innledningen bør du få fram tekstens hensikt - Hva skal teksten handle om? Inkluder gjerne en problemstilling, og vis hva du skal skrive om for å besvare problemstillingen din. Et tips er å skrive ned problemstilling først, også skriver du selve innledningen etter du har skrevet ferdig teksten. Det er jo først da du vet helt sikkert hva teksten din tar for seg. Deretter kommer hoveddelen. Her er det lurt å ha en rød tråd (altså bør du ha problemstillingen i bakhodet gjennom skriveprosessen). I hoveddelen bør du dele opp teksten din i ryddige avsnitt. Hvert avsnitt bør kun omhandle ett tema (for eksempel. Miljø dersom du skriver en novelleanalyse). Her bør du øve deg på det som heter temasetninger. En temasetning er første setningen i avsnittet. Denne setningen skal fortelle noe om hva avsnittet skal omhandle. For eksempel: "Miljøet i novella skildres som...." <-- Denne temasetningen tydeliggjør at kommende avsnitt skal ta for seg miljø. Her er det viktig å huske at man ikke skal skrive om mye forskjellig i samme avsnitt, men dele opp slik at teksten blir ryddig og oversiktlig. Etter hoveddelen kommer avslutningen. Her er det viktig å huske på at du ikke skal komme med noe nytt. All informasjon, diskusjon, tolkning og drøfting bør være i hoveddelen din. Avslutningen skal kun tydeliggjøre/oppsummere dine viktigste "funn"/synspunkter. Deretter kan du gjerne repetere problemstillingen din, og eventuelt konkludere ut i fra det du har kommet fram til i hoveddelen. 

Kort oppsummert: Fokuser på struktur i første omgang! Ofte vil god struktur bidra til bedre tekster, som igjen kan bidra til at karakteren økes. 

Jeg håper du fikk litt utbytte av svaret mitt, og ønsker deg lykke til. 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Det som er bra med å lese bøker!

Ei jente sitter på gulvet med en bok i hendene og leser

Bøker kan få deg til å føle deg trist, glad, sint eller informert. Det finnes bøker for alle, uansett interesser. Finn deg en bok som passer for deg!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning