Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg få i støtte til utdanning i USA?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er snart ferdig på vg3 og er veldig interessert i universiteter i utland (spesielt USA). Vil jeg få alle skolepenger i stipend fra staten eller blir jeg nødt til å betale flere ti tusen fra egen lomme. Lurer også på hvordan det blir om jeg vil kjøpe leilighet der nede, om jeg kan ta lån gjennom norsk bank?

Besvart 22.10.2018 23:53
 

Svar
Hei gutt 17 år,

Så kjekt at du vil studere i USA. Det kan være ganske dyrt å studere der, men du vil kunne få en del i støtte fra Lånekassen. 

Støtte til levekostnader

Først og fremst vil du kunne få samme støtte fra Lånekassen som nordmenn, altså basisstøtten. Dette er penger du får for å betale bolig, mat og andre forbruksutgifter. I 2018/2019 er denne støtten på 116 369 kroner. Du kan også få 18 372 kroner i kombinert lån/stipend for å dekke reise til USA.

Støtte til skolepenger

I tillegg kan du få støtte for å dekke skolepenger. Det er begrenset hvor mye støtte du kan få for å dekke skolepenger. Du kan få maksimalt 131 386 kroner i vanlig skolepengestøtte og dette gis som et kombinert lån/stipend. 

Du kan få mer hvis du kommer inn på en skole som omfattes av tilleggsstipendlisten til Lånekassen. Dette er et rent stipend (altså ingen lånedel). Du ser denne listen her - Lånekassen tilleggsstipend. Dette stipendet er på maksimalt 71 041 kroner. Du kan bare få dette stipendet hvis skolepengene dine er høyere enn 131 386 kroner per år.

Hvis dette fortsatt ikke er nok til å betale skolepengene dine, eller hvis du ikke skal gå på en skole som er omfattet av tilleggsstipend-ordningen, kan du få et tilleggslån. Dette er et rent lån, hvor alt må betales tilbake. Du kan få inntil 101 800 kroner.

Totalt regnestykke og andre finansieringsmuligheter

Totalt kan du altså søke om maksimalt 233 186 uten tilleggsstipend, eller 304 227 med tilleggsstipend for å dekke skolepenger. Du kan ikke få mer i skolepengestøtte enn du faktisk må betale.

I tillegg får du 134 441 for å dekke forbruksutgifter og reise.

Du må sjekke nettsidene til universitetet du vil gå på for å finne ut av hvor mye det koster å studere der. Mange universiteter tilbyr stipendordninger til studentene sine. I tillegg kan du sjekke ANAS oversikt over norske stipender for de som vil studere i USA: ANSA Stipender til USA

Du kan se en oversikt over hvor mye du kan få fra Lånekassen på sidene til Lånekassen

Bolig i USA
Det er mest vanlig for utenlandsstudenter å leie bolig privat, eller å bo på campus hvis lærestedet tilbyr det. Hvis du ønsker å kjøpe bolig i utlandet kan det være en del risiko involvert, og du må sette deg grundig inn i lovgivning og skattesystemet i staten du vil bosette deg i for å unngå uventede utgifter.

Det kan være mulig å låne fra norske banker på visse vilkår. Det vanligste er å ta opp lån i samme land som boligen ligger i.

 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Stipend og lån til utenlandsstudier

Globus og bøker (www.colourbox.com)

Har du lurt på om du kan få stipend og lån om du skal studere i utlandet? Kanskje du lurer på hvor mye du kan få? Vi har laget en oversikt til deg som vurderer å søke studier utenfor Norge.

Les mer

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning