Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange år kan man bruke på studieforberedende som deltidselev?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hvor mange år kan man bruke på et studieforberedende utdanningsprogram hvis man ønsker å være en deltidselev?

Besvart 31.10.2018 23:50
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

Det kommer an på om du har ungdomsrett, og hva situasjonen din er. Vi anbefaler sterkt at du tar kontakt med rådgiver på skolen din for å få mer informasjon!

Det finnes elever som tar videregående på deltid, enten fordi de har sykdom eller problemer som gjør at de ikke greier et fulltidsløp. Andre får plass som deltidselev fordi de jobber ved siden av. 

Ungdomsrett

Ungdomsretten gir deg rett til å fullføre et løp på videregående på 3 eller 4 år på fulltid. Les mer om når du bruker av ungdomsretten din på vilbli.no

Utvidet tid ved problemer

Hvis du har problemer som gjør at du ikke greier fulltidsløp som elev, kan du søke om å få utvidet tid. Du kan få to år ekstra. Da må du ha legeerklæring og uttalelse fra PPT.

Vanlige grunner for å søke om utvidet tid er store lærevansker, psykiske problemer, andre sykdommer som gir stort fravær. Snakk med rådgiveren din hvis du tror du trenger dette.

Deltidselev av andre grunner

Fylkeskommunen tar først inn elever som søker fulltidsplass med ungdomsrett. Deretter kan fylkeskommunen ta inn elever som søker deltidsplass med ungdomsrett. Til sist blir deltidselever uten ungdomsrett tatt inn. Det vil si at du kommer et stykke bak i køen hvis du søker deltidsplass. Regler om inntak og deltid finner du i forskrift til opplæringsloven.

Nå vet vi jo ikke hva som gjelder deg, eller om du har brukt av ungdomsretten din tidligere. Men rådgiver på skolen din (eller tidligere skolen din) kan uansett hjelpe deg med dette - så ta kontakt der! 

Les også artiklene vi legger ved under svaret, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning