Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg bli hvis jeg tar Kunst, design og arkitektur?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har planlagt å søke kunst arkitektur og håndverk (kah), fordi jeg vil ha generell studiekompetanse og er egentlig ganske lei av skole. Jeg så at det var en skole som hadde studiespesialisering samtidig som toppidrett hest. (Har ridd i alle år men har ikke egen hest. Noe du trenger for den skolen, har ikke råd) Er det noen skoler som har det samme tilbudet bare at du ikke trenger egen hest? Og hva er snittet for å komme inn i kah? Hva kan jeg bli hvis jeg tar det? Jeg vil helst bli politi, psykolog eller ‘i verste fall’ lærer. Kunne jeg blitt det selv om jeg ikke tar studiespesialisering?

Besvart 01.11.2018 01:26
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Det er en spennende tid du har i vente. PS. Du skrev kunst, arkitektur og håndverk, men utdanningsprogrammet heter Kunst, design og arkitektur, så vi skriver det fra nå :)

Om hva du kan bli hvis du tar KDA:

Vi starter med å svare på dette, for det er viktig: Du kan bli nesten akkurat det samme som om du tar studiespesialisering! Og etter KDA er du kvalifisert til å søke både som politi, psykolog og lærer, som du nevner. 

Du får nemlig generell studiekompetanse av alle de studieforberedende utdanningsprogrammene (både KDA og studiespesialisering er et av de fem studieforberedende utdanningsprogrammene). Og den generell studiekompetansen teller akkurat like mye uansett hvor du fikk den. 

Den eneste forskjellen, er dersom du vurderer å studere noe som krever at du har tatt spesielle realfag for å komme inn. Dette er først og fremst utdanninger for å bli lege, veterinær, ingeniør og realfagsutdanninger som kjemi og matematikk. (du kan lese i denne artikkelen om disse utdanningene som krever spesielle fag). 

Hvis du er interessert i en utdanning som krever spesielle realfag, så er studiespesialisering med realfag det utdanningsprogrammet hvor du er sikret å få tatt disse realfagene! Hvis du går på et annet studieprogram kan du høre med skolen din om du har mulighet til å få tatt fagene du trenger, men hvis ikke må du ta dem selv som privatist.

Om hva som er snittet for å komme inn på KDA:

Dette vet vi ikke, dessverre. Hvor gode karakterer du må ha for å komme inn på et bestemt utdanningsprogram, varierer fra år til år og fra skole til skole. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker det samme året som deg, og hvor gode karakterer disse søkerne har. Derfor er det dessverre umulig å vite på forhånd om du kommer inn akkurat der du ønsker eller ikke.

Om du ønsker en pekepinn kan du kontakte Inntakskontoret i fylket der du bor og spørre hva karaktergrensen var i fjor. De plikter ikke å opplyse om dette hvis de ikke ønsker, men det kan være verdt et forsøk.

Om hvor de tilbyr studiespesialisering med toppidrett hest

Dette vet vi dessverre heller ikke. Når vi søkte på dette på utdanning.no kom det bare opp en skole, Melsom vgs i Vestfold. Det er kanskje den du har set på?

Det fins jo andre skoler med hestefaget, men vi vet ikke om det er interessant. Her anbefaler vi deg å spørre rådgiver på skolen din om hjelp til å finne ut om det fins flere tilbud! 

Håper dette svarte på spørsmålene dine - lykke til :) Spør oss gjerne igjen.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning