Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg velge lærlingplass eller forkurs på NTNU?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17år som går vg3 automasjon. Drømmen min har hele tiden vært å bli oppfinner/forsker. Neste år skal jeg ta forkurs på NTNU ved kalvskinnet. Jeg jobber med forkurs matematikken på fritiden for å forbrede meg til forkurset samtidig som jeg leser fysikk som hobby. Jeg har nettopp vært på utplassering på teknisk kybernetikk ved NTNU og de var stor fornøyd med innsatsen min, og det har de skrevet i vurderingen om meg og levert det til lærerne mine. Han som var ansvarlig for meg på utplasseringa sa at jeg var velkommen til å søke lærlingplass der. Det som skjedde var jo at jeg fortalte han ansvarlige om planene mine og han sa det var helt greit, men at det hadde vært bedre om jeg tok fagbrevet. Når jeg kom tilbake på etter utplasseringen var det første jeg fikk vite at lærerne var veldig glad for vurderinga fra NTNU og at Jeg burde søke om lærlingplass hos dem. Det jeg lurer på nå er om jeg skal ta fagbreve eller søke forkurs? Og koster det å ta forkurs jeg bor jo i Trh

Besvart 05.11.2018 14:34
 

Svar
Hei

Så spennende at du har lyst til å bli oppfinner/forsker :D

Vi kan dessverre ikke si noe om hva du bør velge. Det er kun du selv som kan svare på dette. Det viktige er å velge det som du er motivert for. Er du mest motivert og interesserer  for forkurset eller å være lærling? 

Hvis han som var ansvarlig for deg på utplasseringa og lærerne mener at du burde søke lærlingplass kan det kanskje ligge noe i det? Det du må ta en vurdering på er hva du kommer til å få ut av forkurset kontra en lærlingplass. Hvor kan du utvikle deg og lære mest? 

Oftest er kravet for å bli forsker at du tar doktorgrad. Utdanningen varierer tre til fire år etter fullført mastergrad. Organisert forskerutdanning kan du ta ved alle universitetene i Norge, samt flere høgskoler. Det er også mulig å ta en doktorgrad uten å delta på et organisert doktorgradsprogram. 

Å bli forsker er ikke en konkret utdanning fordi det avhenger av hvilket felt du kunne tenkt deg å bli forsker i og hvilke fag du har bachelor- og mastergraden din. Det kan derfor være lurt å tenke over hva du kunne tenkt deg å forske. Medisin, kjemi, psykologi? Det er mange valg der ute! 

Snakk gjerne med rådgiveren ved skolen din for å lufte tanker og ideer om hva som vil passe deg best. Husk at du har flere valgmuligheter så bruk tiden og snakk med mennesker som kan gi deg gode råd.

Masse lykke til med valgene og utdanningen din! 
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning