Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg slutte på studiet eller fortsette?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! jeg går nå på et årsstudium i bedriftsøkonomi på BI, men merket fort at dette ikke var noe for meg - og jeg vurderer derfor å slutte til jul, etter eksamnene, jeg hadde planer om å fortsette for å ha økonomi på cven men merker at dette ikke fungerer for meg, motivasjonen er på bunn og det går mer og mer utover psyken, familien er ikke så begeistret over at jeg ikke vil fullføre hele året men kun halve og virker litt skuffet for å si det rett ut og jeg vil jo ikke skuffe dem. Det jeg lurer på er om hva dere her på ung.no mener er smartest å gjøre? Mvh stresset og frustrert 20 åring.

Besvart 12.11.2018 08:35
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager litt sent svar! 

Her fikk vi litt vondt av deg, for det virker som du har mye å tenke på, og at dette stresser deg, naturlig nok. 

Vi kjenner deg jo ikke, og kan ikke svare definitivt på hva som er best for deg. Men det vi kan si, er at det er utrolig normalt å finne ut at man har begynt på noe man ikke liker - og at det er bra at du har "kompasset ditt" ditt i orden og merker at dette ikke er rett. 

Det er mye bedre at du merker det nå, enn etter mange år og flere krefter brukt! Og hvis du merker at studiet og hverdagen din drar deg kraftig ned, så virker det jo som at du har funnet ut at dette ikke er riktig for deg. 

Både jeg som svarer deg nå, og de fleste i min bekjentskapskrets, begynte enten på feil studie på din alder, eller endret oppfatning og byttet til noe annet underveis i 20-årene. Dette er veldig vanlig, og ingenting som hindrer karrieren din eller din videre utvikling. Heldigvis. Så her handler det ikke om den store fremtiden din, tenker vi - men mer om du syns det er verdt å fullføre akkurat dette årsstudiet eller ikke. 

Vi tenker også at det vil ikke ha så veldig stor innflytelse på CV-en din på sikt. Å ha et årsstudium i økonomi er en fin ting å vise til. La oss si du tar en annen utdanning senere, så vil et årsstudium i økonomi vise at du har "innsikt" i økonomi også, som vil kunne telle positivt flere steder. 

Samtidig er det sjelden at et årsstudium i økonomi er nok til å gi deg en relevant økonomi-jobb alene, så det er vanligvis heller et fint supplement på CV-en din. 

Skulle du droppe ut til jul, så vil du ikke kunne føre opp et årsstudium på CV-en, men du vil fremdeles kunne føre opp at du har tatt "Emner i økonomi tilsvarende 30 studiepoeng", for eksempel. Du vil ikke få den fulle effekten som av et årsstudium, men du vil fremdeles kunne få noe av effekten. 

Og igjen, så vil et årsstudium i økonomi være en positiv og fin ting på CV-en din, men sjelden være det største og viktigste punktet som gir deg relevant jobb.

Vi skal ikke mene noe konkret, siden vi ikke kjenner deg. Men vi tenker: Hvis dette endrer seg litt og du får et bedre forhold til det, så er det jo kjempefint å fullføre, skrive på CV-en at du har et årsstudium, og så bevege deg videre til noe annet. 

Hvis, slik det høres ut som, dette går ut over deg og hverdagen din, så tenker vi at belønningen for å fullføre kanskje ikke er stor nok. Det er ingen skam å snu (det er til og med ressurssterkt å snu når man merker at noe ikke er riktig), og dette vil ikke verken ødelegge eller ha mye å si for din videre karriere og yrkesvei. Du vil fremdeles kunne skrive på CV-en at du har tatt emner i økonomi, og få deler av den samme "gevinsten", om enn ikke hele.

Vi skjønner at du merker et slags press fra familien din. De vil sikkert bare vel, og tenker på hva som er best for deg. Likevel er det du som skal stå opp hver dag og gå på studiet, og det er du som er nødt til å ha en god følelse i magen når du står opp.

Vi kjenner oss igjen i det du skriver, men er ikke bekymret for deg. Det er også en sunn og god ting å merke at man ikke trives med noe - da vet du nemlig det! Og sånn sett er du et steg nærmere å finne ut hva du passer best til. 

Gi det en sjanse neste halvår hvis du føler deg motivert igjen eller får lyst - men ta din egen motivasjon og helse på alvor, og ikke tenk at dette er noe du må få til for å få et fint yrkesliv senere. Det må du ikke, og det er ingen skam å snu! 

Du er i en spennende livsfase med mye endring og utvikling - det er også et poeng at du skal ha en motivert og spennende hverdag i denne tiden, og føle at du blir stimulert riktig, og ikke dratt ned i humør og motivasjon. Dette er også et viktig poeng å ta med seg, og det kan veie større enn gevinsten du får av å fullføre årsstudiet. 

Vi ønsker deg veldig lykke til. Spør oss når som helst, vi svarer alltid :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning