Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange tilleggspoeng og alderspoeng kan jeg få?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har endel spørsmpål som jeg håpte dere kunne svare på. Jeg går Vg2 og drømmer om å komme inn på medisin. Jeg har regnet ut at jeg får 54 studiepoeng gjennom karakterkalkulatoren, men jeg har tenkte meg ett år på folkehøyskole, så da blir det 56 stp. Men jeg vurderer å gå på Atlantis Medisinkse Høyskole i Spania og ta medisin grunnkurs (pre-medical studies), er det slik at om jeg tar det kurset etter folkehøyskole så får jeg 30 stp i tillegg til de 56 jeg har? Eller har jeg blitt feilinnformert? Jeg hadde også planer om å ta opp igjen de fagene jeg fikk for lav karakter på i på vg1, i sommer. På den måten får jeg 59 i stp. Kommer jeg da inn med ordinærkvoten? Og hvordan fungerer det med alderspoeng? Er det slik at du får 2 stp per år etter vgs? Er det slik at om jeg da får 56 stp totalt, kan jeg vente to år og så får jeg da 60 stp som ordinærkvote, eller? Tusen takk på forhånd!

Besvart 13.11.2018 10:39
 

Svar
Hei

 

Du kan lese om hvordan du blir poengberegnet, og hva som kan medregnes i din poengsum her.

At du tar fag som til sammen har en verdi på 30 studiepoeng på en høyskole eller et universitet, betyr ikke at poengsummen din øker med 30 poeng. Studiepoeng er en betegnelse på omfang av fag tatt under høyere utdanning, og legges ikke direkte til poengsummen din.

I hovedsak kan du få totalt 2 tilleggspoeng i ordinær kvote for enten høyere utdanning, fagskole, militærtjeneste eller folkehøgskole. Det er ikke mulig å få mer enn 2 tilleggspoeng, selv om du kan dokumentere både høyere utdanning og bestått fagskole. 

Fra det året man fyller 20 år tillegges søkere alderspoeng. Det gis 2 poeng for hvert år, og man får maks 8 poeng for fire år. Poengene tildeles automatisk etter fødselsdato. Poengene gis i ordinær kvote, ikke i kvote for førstegangsvitnemål.

Samordna opptak kan ikke si med sikkerhet om du kommer inn på et studieprogram eller ikke. Poenggrensen til et studium er ikke forhåndsbestemt, men avgjøres blant annet av hvor mange som søker studiet i forhold til antall studieplasser. Poenggrensene varierer derfor fra år til år.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning