Hopp til hovedinnholdet

drømmen min å bli en forfatter

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg trodde jeg ønsket å bli lærer, men etter to år i helse- og oppvekst/barn- og ungdom er jeg blitt veldig usikker. Dette året valgte jeg å gå påbygg, men etter det har jeg ingen anelse hva jeg vil. Jeg har tatt så mange personlighetstester og "hva bør du bli"-tester jeg tror jeg blir gal. Jeg vet ikke om jeg bør prøve å gå på høgskole ett/to år eller om jeg skal prøve å skaffe en butikkjobb og tjene penger. For å være helt ærlig er drømmen min å bli en forfatter, og skrive skjønnlitterære bøker, men jeg blir fortalt av alle at dette ikke er en realistisk jobb å satse på. Hva søren skal jeg gjøre, plis hjelp. Ha en fin dag videre!

Besvart 09.11.2018 14:51
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Mange synes det er vanskelig å bestemme seg for hva de skal bli og hva slags utdanning/jobb de kan tenke seg å ha i framtiden. Mange starter på noe, og endrer retning etterhvert som de finner ut av at det ikke passet for dem.

I og med at vi ikke kjenner deg, så er det ikke så lett å si noe om hva du bør bli eller gjøre. Men vi kan gi deg noen tips på veien. Du bør uansett snakke med rådgiver på skolen din, eller eventuelt gå på utdanningsmesser, eller snakke med folk du kjenner som du synes har spennende jobber, og høre litt om hvordan de ble det. For å sortere tanker kan det være fint å stille deg selv spørsmål som dette: 

  • Trives du best de teoretiske fagene på skolen, eller vil du helst jobbe med noe mer praktisk?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke hvilke liker du best
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta
  • Hvordan ser du for deg at du har det om 10 år?


Skriv gjerne ned svarene dine. Skriv gjerne også en liste over alt som er viktig for deg i en jobb. Deretter kan du prøve å finne fram til hvilken av retningene som innfrir flest mulig av punktene dine. I tillegg kan du lage deg en liste med argumenter "for" og "mot" begge alternativene. Del et ark med en strek på midten og lag lister med argumenter. Dette er en fin måte å sortere tankene på, og kan hjelpe til med å gi deg litt oversikt over hva du faktisk ønsker og hva du synes er viktigst når du skal velge.

På emnet "Yrkesvalg" her på ung.no finner du en del artikler om det å velge utdanning/yrke. 

Det viktigste og beste for å lykkes som forfatter er å skrive mye OG lese mye. Bruk biblioteket ditt og få tips av dem som jobber der om litteratur du kanskje ikke ville ha funnet alene. Få dem rundt deg til å gi tilbakemeldinger på det du skriver, og be dem være ærlige. Du lærer mye av konstruktiv kritikk! Du kan kontakte Unge lovende forfatteres forening, eller sende inn leserbrev/kronikker til blader/nettmagasiner og delta i skrivekonkurranser.

Be også gjerne norsklæreren om tilbakemeldinger på det du skriver.

Lykke til med utdanningsvalg!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hva skal du bli?
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hva skal du bli?