Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli både pilot og jurist/økonom?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har hele livet hatt et sterkt ønske om å bli jagerflypilot, blant annet fordi faren min er fra Bodø og jeg har minner fra luftfarstsmuseet der. Men uansett, jeg har også et veldig lyst til å ta en utdannelse som jurist eller økonom. Spørsmålet er som så: finnes det noe i Norge som tilsvarer det som heter air national guard i USA? F.eks noe innenfor HV som lar meg være pilot i Forsvaret på deltid, og helst jagerflypilot? Har så veldig lyst til å gjøre begge deler når jeg blir stor. Tusen hjertelig takk for svar.

Besvart 20.11.2018 00:10
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt at du lurer, og veldig godt at du har lyst til begge deler. 

Vi vet faktisk ikke 100% svaret på dette, og tenker at det beste er nok om du kontakter Forsvaret selv, og hører med dem om hvilke ulike muligheter som fins. De er flinke til å svare på spørsmål, og tar gjerne i mot kontakt fra unge mennesker som deg som er motiverte og interesserte, så vi ville absolutt ha ringt dem! 

Det vi kan se for oss at er vanskelig, er å få en kort utdanning som pilot eller jagerflypilot, og så gå direkte over til å jobbe som jurist eller økonom.

Hvis du leser om utdanningen på luftforsvarets flygerskole, vil du også se at du har "pliktår" til å jobbe i Forsvaret etter utdanningen, hvor du forplikter deg til å jobbe i 12 år (inkludert utdanningen) for Forsvaret. Så for å få utdanningen som pilot i Forsvaret, må du også jobbe der lenge etterpå. 

Du kan lese denne artikkelen vi har skrevet om å bli pilot generelt, der kan du se de ulike mulighetene dine. Det er jo et langt yrkesliv, så det er ikke noe i veien for at du kan bli pilot først, og så senere eller ved siden av studere juss eller økonomi. Men siden begge disse tingene er både tidskrevende og ressurskrevende å studere, så er sannsynligheten er kanskje stor for at du etterhvert vil satse tyngre på den ene av dem.

Vi syns likevel du kan kontakte Forsvaret, for å høre om de ulike mulighetene du har for å bli pilot hos dem, og hva kravene eventuelt er for å være en pilot i HV. Og sjekk gjerne artikkelen om å bli pilot generelt også. 

Vi kan nok ikke svare så mye bedre, men håper du finner frem og legger kabalen slik den blir best for deg. Du har enda noen år på å legge kabalen godt, og finne ut hvilken vei som er best.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Vil du bli pilot?

To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)

Det kreves hard jobbing for å nå flygerdrømmen, men hvordan blir du egentlig pilot? Her får du svaret.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning