Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurte på om hva som er forskjellen på sykepleier og helsefagarbeider?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om hva som er forskjellen på sykepleier og helsefagarbeider? Er det mye forskjeller mellom dem, hva gjør de og er det store forskjeller på lønn?:) Jeg har vært på utdanningsmesse og jeg spurte dem som jobbet der om det var lurt å ta helse og oppvekst, deretter gå ut i praksis og ta påbygg etter det. De sa at det var lurest å gå ut i praktis i to år først og så ta påbygg, men stemmer dette?:)

Besvart 19.11.2018 14:01
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende yrkesplaner du har og veldig bra at du gjør research!

Hva er forskjellen?

For å bli sykepleier, må du studere tre år på høgskole etter videregående skole. Kravet for å komme inn er generell studiekompetanse, som du vil få etter at du har tatt påbygg til generell studiekompetanse. Så dette er i tråd med hva du går nå, og planen du skisserte. 

Helsefagarbeider derimot, er en utdanning på vgs. Så for å få fagbrev i helsefagarbeider, burde du gå helsefag i Vg2 i stedet for barne- og ungdomsarbeider, og så ta fagbrev. 

Hvordan er lønna?

Dette er vanskelig å svare på, for det er så mange forskjellige faktorer som kan spille inn på hva du kan tjene. Mange sykepleier har også tilleggsutdanning, får mer betalt for ansiennitet (hvor lenge man har jobbet), etc. 

Men hvis du ser på de helt generelle tallene på utdanning.no, kan du se på helsefagarbeider her og sykepleier her. Der er medianlønnen (et slags gjennomsnitt, eller hva den "i midten av alle" tjener) for alle sektorer 460.000 i året for helsefagarbeidere, og 506.000 i året for sykepleiere. Men hvis du ser på spesialsykepleiere, som har utdannet seg videre, er tallet 555.000 i året.

Disse tallene må tas som veldig omtrentlige tall, og det kan være mye variasjoner i de tallene. 

Er det helse og oppvekst + praksis + påbygg som er best?

Dette kommer an på deg, og begge er fine veier å gå. Foreløpig trenger du bare generell studiekompetanse for å kunne søke utdanning som sykepleier, og du vil få generell studiekompetanse begge steder. Lærestedene ser kun på karakterene dine og om du oppfyller kravet til generell studiekompetanse, så det vil ikke ha noen positiv eller negativ innvirkning på søknaden din hvilken av disse veiene du har gått - det handler mer om hva du selv vil og er motivert for.

NB! Fra og med 2019, slik det ser ut til nå, vil det komme et nytt karakterkrav til sykepleiere, om at de må ha minst karakter 3 i matte og norsk, og minimum 35 skolepoeng til sammen. Dette er sannsynlig vil gjelde når du skal søke utdanning, men slike ting kan alltid forandre seg. 

Sjekk gjerne ut artiklene jeg har lagt ved under.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning