Hopp til hovedinnholdet

Har det noe å si hvilken studieforberedende linje jeg velger?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vi har hatt litt om videregående og forskjellige linjer. Det er noen linjer som vi ikke har i nærområdet som jeg synes hørte spennende og noe som jeg kunne sett meg selv gå på. Men for å gå på den skolen må jeg flytte hjemmefra. Så mitt spørsmål er: har det så mye å si hvilken linje man velger innenfor studiekompetanse?

Besvart 27.11.2018 02:47
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Og spennende at du har begynt å se på valg av videregående. Du har mange ulike og spennende valg :)

Det er litt vanskelig å svare direkte på spørsmålet ditt. Men vi vil vel si at det aller viktigste med valg av ulike linjer innenfor studieforberedende utdanningsprogrammer som gir deg studiekompetanse, er at du finner noe du trives med selv, som motiverer deg til å gå på skolen, og som har fag som du føler du kan lære noe mer om og utvikle deg mer med! 

Sagt med litt andre ord, så er det ikke sånn at du "må" gå på en bestemt linje for så å senere bli akkurat dette yrket. For eksempel er det fullt mulig å bli skuespiller uten å gå på dramalinja på videregående, og det er mulig å bli musiker uten å gå på musikklinja, osv. Så det er ikke sånn at du må gå disse eller andre linjer for å ha sjanse på å bli et yrke som ligner. Men på den annen side kan det være en spennende og god start å velge en linje som motiverer deg og hvor du får møtt andre elever som er interessert i de samme tingene! 

Det største valget, kommer nok om man skal velge studieforberedende fag eller yrkesfag. I yrkesfag har du mulighet til å utdanne deg til et ferdig yrke, og yrkesfagene er mer praktisk rettet enn de studieforberedende utdanningsprogrammene. Men også hvis du velger yrkesfag har du mulighet til å få studiekompetanse så du kan studere på høgskole eller universitet senere, hvis du tar det som heter påbygg til generell studiekompetanse. 

Det er en ting som er viktig å vite om de studieforberedende utdanningsprogrammene: Det finnes noen høyere utdanninger på universitet som krever at du har tatt spesielle realfag på videregående. Dette er spesielt utdanninger til å bli lege, veterinær, tannlege, tekniske ingeniørutdanninger, og realfagsutdanninger som matematikk, biologi og kjemi. Hvis du er interessert i noen av disse yrkene, må du ta spesielle realfag på videregående, og den linjen hvor det er størst sjanse til å få tatt disse fagene er hvis du velger studieforberedende utdanningsprogram med programområde realfag. Da er du sikker på å få tatt de fagene du trenger. Hvis du trenger disse fagene og går en annen linje enn dette, må du snakke med skolen din om muligheten til å få tatt disse fagene, og hvis du ikke har mulighet, må du ta dem selv som privatist. Du kan lese mer om spesielle opptakskrav i denne artikkelen vi har skrevet om det. 

Så svaret er at det kan ha litt å si - spesielt hvis du vil velge en utdanning senere som krever at du har tatt realfag. Ellers har det mest å si for din egen del, hva du motiveres av, hva du tenker er spennende, og hvordan du føler du får utviklet deg best. 

Med generell studiekompetanse får du en "nøkkel" til de fleste høyere utdanninger på høgskole eller universitet, og akkurat hvordan du får denne studiekompetansen er ikke formelt så viktig. Det viktigste er at du velger noe du liker, er motivert for, og hvor du får utviklet deg :)

Vi tenker at det er veldig lurt å snakke med lærer eller rådgiver på skolen din om dette, de kan gi deg noen gode tips når du skal velge! 

Og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning