Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg velge realfag eller danselinjen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Nå trenger jeg virkelig hjelp her. Jeg skal snart velge vgs linje og det er et skikkelig vanskelig valg for meg. Jeg gråter meg i søvn nesten hver kveld, fordi desto mer jeg tenker desto mer forvirra blir jeg. Jeg hr alltid villet bli dyrlege, og det vil jeg fremdeles. Men det viste seg å være så mye vanskeligere enn jeg trodde. Jeg elsker dans og vil gå danselinja, men da kan jeg jo ikke bli veterinær. Saken er at jeg prøver å finne motargumenter hele tiden for å ikke bli dyrlege, men jeg klarer bare ikke. Jeg ser mange, men de positive tingene veier tyngst. Men jeg vet bare ikke om jeg klarer å slite meg igjennom 3 lange år med studiespes, og vite at jeg ville fått det bedre på danselinja. Dette er veldig vanskelig for meg, mer en en kan tenke seg. Jeg håper virkelig dere kan hjelpe meg... Hvordan finner jeg ut hva som er rett valg for meg? Jeg vet jeg må finne ut av dette selv, men hva er det jeg må tenke på når jeg tar dette valget?

Besvart 28.11.2018 03:53
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har veldig mye å tenke på. Og det er leit å høre at du av og til gråter deg i søvn - slik skal det ikke være! Selv om vi veldig godt skjønner at dette føles som et sterkt press. 

Vi er glade for at du skriver inn til oss. Og du har rett, vi kjenner deg jo ikke, og kan bare svare delvis på dette. Men vi vil anbefale deg veldig å be om hjelp fra rådgiveren din, eller en lærer du liker, og be om råd til hvordan du skal tenke når du skal velge. 

Vi kan likevel gi deg noen av våre tanker generelt. 

Vi tenker at det ikke alltid er så lett å vite hvilket yrke man vil bli når man er på din alder - og det er veldig vanlig å kunne vite det bedre når man blir eldre, og kjenner både seg selv og yrkeslivet bedre. Noen mennesker vet likevel veldig tidlig hva de vil bli, mens andre trenger tid, og gjerne flere forsøk. 

Vi tenker også at noe av det viktigste på videregående, er at du er motivert, syns det er gøy, lærerikt og interessant. Det er sjelden studieforberedende utdanningsprogram på videregående alene blir bestemmende for hva du kan bli når du blir eldre - og du har som regel gode muligheter til å justere kurs etterpå. 

Du skriver at du vil bli veterinær (som er et veldig spennende yrke). Dette er et studie som det er ganske vanskelig å komme inn på, som du skriver. Du må ha høye karakterer, (ca 55 skolepoeng for førstegangsvitnemål og 62 for ordinært vitnemål). I tillegg må du ha tatt faget matematikk R1 (eller S1+S2) og kjemi 1+2.

Så dette er en utdanning hvor du må ha ca. mellom 5 og 6 i snitt etter videregående, og tillegg ha tatt flere realfag for å kunne søke. Så det er absolutt en utdanning hvor det vil hjelpe å være motivert for skolen, hvor det vil hjelpe å innstilt på å jobbe hardt for karakterer, og hvor det også vil være lurt om du trives med realfag som matematikk og kjemi, siden du må ha dette. 

Hvis dette likevel høres motiverende ut for deg, og du er klar for å gjøre en skikkelig innsats med fagene på videregående, så høres det ut som en god idé å begynne på studiespesialisering, og velge deg realfag som programområde du skal fordype deg i. 

Så dette er absolutt en utdanning som det er vanskelig å komme inn på, og som du må jobbe ganske hardt for å komme inn på. Det er nok riktig. 

Samtidig høres det ut som at du er veldig nysgjerrig og motivert for danselinja, og vi tenker at dette absolutt er noe som det høres ut som at du burde vurdere. Hvor lyst vil du si at du har til å begynne på danselinja? Er det noe du ville gledet deg til, og noe som ville motivert deg mer enn å gå på studiespesialisering med realfag? Tror du at denne motivasjonen gjør at du kunne blitt mer motivert på skolen, og gjort det bedre i fagene? Eller tror du at du ville klart å motivere deg til å jobbe godt også på studiespesialisering? 

Et viktig poeng:

Du skriver at hvis du velger danselinja, så kan du ikke bli veterinær. Dette er ikke helt riktig. 

Det er riktig at den raskeste veien til å bli veterinær nok er å på studiespesialisering med realfag. Men det er fordi det er der du er garantert å få tatt de realfagene du trenger. 

Så lenge du får generell studiekompetanse, og får tatt de realfagene du trenger, kan du søke opptak på veterinærstudiet. 

Så la oss si at du begynner på danselinja, men fortsatt vil forsøke å bli veterinær. Da kan du spørre skolen din om muligheten til å få tatt noen eller alle av de realfagene du trenger hos dem. Det kan hende at dette kan passe inn i timeplanen, og at du i hvert fall kan få tatt noe. Men du har uansett også muligheten til å ta fagene du trenger selv, som privatist. Dette kan være krevende, men er mulig. 

Så hvis du får tatt realfagene du trenger mens du går på videregående skole, kan du fremdeles søke veterinærutdanning senere, hvis du vil. Fordelen med å gå på studiespesialisering, er at du er sikrere på å få tatt de realfagene du trenger. 

Dersom du ikke skulle få tatt de realfagene du trenger, er ikke alt håp ute. Det er ganske vanlig å ta opp fag man trenger som privatist etter videregående, og mange bruker et år eller to etter videregående på å ta opp fag og forbedre karakterer som privatist. Du søker ikke da med førstegangsvitnemål, men med ordinær kvote, hvor poengsummen for å komme inn er høyere. Men du får samtidig det som kalles alderspoeng og tilleggspoeng - så din poengsum vil også kunne bli høyere automatisk. Dette høres sikkert forvirrende ut nå, og er ikke noe du trenger å tenke så veldig mye på. Du kan lese om det i denne artikkelen hvis du vil. 

Det viktige å vite er at alt håp ikke er ute dersom du skulle velge danselinja - du har fremdeles mulighet til å ta opp fagene du trenger som privatist, og forbedre karakterene dine sånn at du kan søke veterinærutdanning. På utdanninger som er såpass vanskelige å komme inn på som denne, så er det veldig vanlig at studenter bruker tid på å gjøre etter videregående. 

Så med en liten omvei og en liten justering av kurs, så har du fremdeles alle muligheter senere. 

Vi skal ikke skrive så mye mer, for vi kjenner deg jo tross alt ikke, og kan ikke si hva som er riktig valg for deg. 

Men vi kan si at det er veldig viktig at du føler deg motivert for videregående, og at du føler du får en fin energi av det valget du tar. Veterinær er vanskelig å komme inn på, og du bør være motivert for skole og også komfortabel med realfag for å komme direkte inn på studiet. 

Men du har også muligheter senere dersom du skulle velge danselinja. 

Veterinær er et av studiene som krever at du har realfag. De fleste studier krever kun at du har generell studiekompetanse - og hvis det skulle vise seg at du blir interessert i andre yrker og utdanninger når du blir eldre, som sjansen jo er stor for, så er generell studiekompetanse selve nøkkelen for å komme inn på universitet eller høgskole. Og den får du på både studiespesialisering og danselinja. 

Den raskeste veien for å bli akkurat veterinær, er nok å gå studiespesialisering. Men det er ikke den eneste veien, hvis du er villig til å investere tid og krefter senere. 

Det er samtidig lurt å velge det som du er mest motivert for, og som gir deg mest kribling i magen. Da er sjansen størst for at du vil trives, at du vil bli motivert. Og da er sjansen størst for at du vil lære mest, og i tillegg gjøre det best. 

Det er du som har dette valget, som du sier. Og vi kan ikke hjelpe deg med det. Men ikke tenk at du velger hele karrieren din nå, for du har mulighet til å justere kurs senere. Og lytt også til motivasjonen og lysten din. Hvis du er motivert for å jobbe godt på studiespesialisering, kan det være en god idé. Hvis du merker at du mye heller vil på danselinja, kan det være en god idé. 

Du kommer til å finne ut av dette - og du gjør ikke et endelig valg for alltid. Du kan justere det senere. Vi anbefaler sterkt at du snakker med rådgiver, lærer, foreldre og venner om dette. De kjenner deg bedre, og gi deg gode innspill. Men lytt til magefølelsen din også. 

Dette fikser du! Vi tror det er store sjanser for at du får gode år på videregående, uansett hva du velger. 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning