Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg tannhelsesekretær?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal bli. Jeg går vg1 Helse og Oppvekst, men jeg vet ikke hva som interesserer meg. Jeg har tenkt masse på dette, så jeg har nå kommet fram til å bli tannhelsesekretær da, men det kan jo hende jeg ombestemmer meg igjen. Men jeg vet ikke hvordan jeg blir tannhelsesekretær. For jeg vet jo at jeg må gå verdig vg1 Helse og oppvekst, vg2 Helseservicefag og vg3 tannhelsesekretær. Men er det virkelig 3 år på skole? Og hva skjer neste? kan jeg søke jobb som tannhelsesekretær, er jeg da ferdig utdannet? Jeg skjønner ingenting hvordan jeg kan bli tannhelsesekretær... kan du hjelpe meg, jente i nød.

Besvart 03.12.2018 14:29
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og det er fint at du skriver inn til oss. 

Det virker som du har forstått det helt riktig - for å bli tannhelsesekretær, er veien å gå først Vg1 Helse og Oppvekst, Vg2 Helseservicefag, og så Vg3 Tannhelsesekretær. Du kan se oversikten her på vilbli.no, der kan du også se hvilke andre valg du har de ulike årene på vgs.

Tredjeåret ditt gir deg spesialkompetanse til å bli tannhelsesektretær. Når du er ferdig, søker du om autorisasjon fra myndighetene, og så er du kvalifisert til å jobbe som tannhelsesekretær. 

Vi anbefaler at du leser om yrket tannhelsesekretær her på utdanning.no, og leser dette yrkesintervjuet med en tannhelsesekretær.

Hvis du senere skulle være interessert i å studere på universitet eller folkehøgskole, så må du først få generell studiekompetanse. Du har da rett til ett år med påbygg til generell studiekompetanse etter utdanningen din. 

På oss så virker det som om du har forstått dette helt riktig. Vi tenker likevel at det er lurt å ta en prat med lærer eller rådgiver på skolen din! De kan gi deg helt presis informasjon om hvordan dette sisteåret er, og de kan også gi deg forslag til andre veier du kan gå med utdanningen din. 

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning