Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg velge for å kunne jobbe med dataspill?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva slags linjer og sånne ting jeg bør gå på videregående hvis jeg vil jobbe med å lage dataspill og lignende, fordi jeg har lett overalt og har ikke funnet noe informasjon. jeg blir litt stressa når jeg tenker på det.

Besvart 09.12.2018 16:19
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette, og skjønner godt at du ikke syns det er så lett å finne frem på nettet. 

Spillbransjen er en stor, voksende og spennende. Foreløpig har det ikke vært så altfor mange utdanninger for å lage spill i Norge, men det kommer seg. Og i tillegg er det veldig mange spennende utdanninger i utlandet man kan ta! 

De fleste valg du vil gjøre vil komme etter videregående skole. Med det mener vi at det ikke er sånn at det er en egen linje på videregående for deg som vil lage spill, og som du må velge. Utdanningen du velger kommer etter videregående. 

Likevel kan det hende at det vil være lurt og viktig for deg å velge studiespesialisering med realfag, for da får du tatt realfag på videregående skole som du trenger til å komme inn på utdanningene senere. 

Vi anbefaler at du leser om yrket spilldesigner og yrket spillprogrammerer på utdanning.no. De som lager spill har forskjellige roller - noen designer levels, karakterer, bestemmer hvordan det skal se ut, etc. Andre sitter og programmerer selve spillet inn som kode. Det fins også de som jobber med markedsføring av spillene, forretningsstrategi, etc. Så det fins flere ulike måter å jobbe med spillproduksjon på, og det blir opp til deg etterhvert hva som er mest spennende. 

Hvis du vil programmere selve spillene, så er det definitivt lurt å velge studiespesialisering med realfag på videregående, for da trenger du kompetanse fra ekstra fag i matematikk, før du velger å studere noe innen f.eks informatikk på universitetet. 

Hvis du trykker inn på yrkene spillprogrammerer og spilldesigner over, vil du få forslag til utdanninger. 

Du har god tid på å velge eventuell utdanning, og trenger ikke bestemme deg nå. Siden denne bransjen er så stor og voksende, kan det til og med hende at det fins nye og helt egne utdanninger til dette når du er ferdig på videregående. 

Hvis du skal programmere, må du være god i matematikk og realfag, og det vil være lurt å velge studiespesialisering med realfag på videregående. Og det vil være lurt å velge noe på videregående som gir deg generell studiekompetanse, som er et krav for å studere på høgskole/universitet senere. 

Etter videregående fins det i tillegg en rekke spennende tilbud for et år med spillutvikling på folkehøgskole! Det vil kunne være et veldig lærerikt og spennende år. 

Kanskje ble dette litt mye informasjon - men du har god tid på dette. Hvis du vil jobbe med å lage spill, er det ikke en spesiell utdanning på videregående du må ta (det er ikke en egen spill-linje på videregående), men du bør få generell studiekompetanse, og mange av de relevante utdanningene etter videregående krever at du har tatt realfag - så det vil være en god idé å velge studiespesialisering med realfag. 

Vi tenker at dette er spennende, og at du har god tid. Snakk gjerne med læreren eller rådgiveren på skolen din om dette også, det kan hende at de har noen gode tips! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning