Hopp til hovedinnholdet

Kommer karakteren på vitnemålet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nylig tatt morsmåleksmaen, og lurer på om morsmåleksamen karakteren min kommer alene på vitnemålet og fjerner fremmespråk karakteren, eller kommer både morsmåleksamen karakteren og fremmedspråk karakteren? Jeg er litt bekymret siden jeg nettopp hadde tysk heldagsprøve, og gadd ikke å gjøre det så bra siden jeg tok opp morsmål. Nå ble jeg litt bekymret for at den heldagsprøva kanskje var viktig, hvis tysk karakteren også kommer på vitnemålet. Jeg har enda ikke søkt fritak siden jeg må vente på skritlig karakteren i januar før jeg kan søke fritak.

Besvart 07.12.2018 14:45
 

Svar
Hei

Så flott at du formaliserer språkferdighetene dine med å ta eksamen i morsmålet ditt.

Det er riktig at det er mulig å erstatte tysk ved å gå opp som privatist i et annet språk. Du er sikkert klar over at du må opp til både skriftlig og muntlig eksamen for å få fremmedspråk godkjent. Det er mulig å ta eksamen i fremmedspråk som fellesfag, og fremmedspråk som programfag.

Hvis du har grunnlag for fritak vil du få tysk fjernet når du søker om det, og slik du beskriver det høres det ut til å gå i orden. Hvis du er usikker på om alt er i orden bør du snakke med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, det er bare der du kan få et sikkert svar.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Fagvalg på studiespesialisering

Gutt sitter på sofakanten og tenker. Virker usikker og irritert.

Lurer du på hva programfag er og hvilke du eventuelt bør velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning