Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å bli lege og mulighet for egen bolig

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 17 år og går nå i 2 vgs. Jeg tokk SSØ linje og jeg har et sterkt ønske om å komme meg inn på medisin studie, men som jeg har forstått nå burde jeg fullføre videregående og senere bli privatist for å ta opp realfag. Det som beskjemrer meg mest er om jeg kommer meg inn på medisin studie og om jeg blir privatist at jeg kan få den hjelpen jeg kan få og i tillegg til lurer jeg på om jeg må ta opp vg 1 fag eller ikke er litt usikker. Utenom dette så ville jeg nevne om hvor mye er alderspoengen og om jeg kan få støtte av lånekassen som privatist. Det tviler jeg på sterkt og dette fortalte jeg om til foreldrene min og de mente at jeg burde ikke gjøre det dårlig nå på skolen bare fordi jeg ser en mulighet, men heller jobbe hardt og etterpå ser man hvordan det ville ende mot slutten. Siste, men ikke minst ville jeg nevne det at jeg har tanker om å flytte hjemme ifra når jeg er 18 år og jeg er litt usikker på om jeg kan klare å finne en hybel eller leiglighet som ville ikke koste meg.

Besvart 22.12.2018 13:23
 

Svar
Hei

Til det siste spørsmålet om å flytte hjemmefra når du er 18 år. På noen studiesteder kan du få mulighet til å leie rimelige studenthybler. Da kan det være mulig å klare seg økonomisk på studielån og stipend. Hvis du må leie privat vil leien normalt være høyere. Da vil du nok være avhengig av støtte hjemmefra eller å jobbe ved siden av skole og studier.

For de fleste vil det være økonomisk gunstig å bo hjemme hos foreldre så lenge som mulig. Ønsker du å flytte for deg selv er det viktig at du sparer opp penger til depositum (vanligvis må du betale 3 måneders leie i depositum i forkant når du skal leie) og slik at du har en buffer til uforutsette utgifter.

På finn.no kan du se hva som finnes av boliger til leie i dag, og hva det koster.

Om å komme inn på medisinstudiet:

Vi anbefaler at du leser denne artikkelen vi har skrevet om å bli lege, og leser her på utdanning.no.

 

For å bli lege trenger du generell studiekompetanse, som du vil få på SSØ, og i tillegg må du ha tatt disse realfagene: 

Matematikk R1, eller Matematikk S1 og S2.

Fysikk 1.

Kjemi 1 og 2.

Det vil være en fordel for deg om du får tatt noen av disse fagene nå som du går SSØ, og det vil være mulig å spørre rådgiver om du har mulighet til å putte ett eller flere av disse fagene inn i fagkombinasjonen din. 

Disse fagene er ikke bare lette å ta som privatist, men det er fullt mulig. Du kan både ta disse fagene helt selv, eller betale en privat skole for undervisning. 

Lege er jo et av de vanskeligste studiene å komme inn på i Norge, og krever veldig høye karakterer. Laveste poengsum som kom på førstegangsvitnemål inn i fjor, var ved Universitetet i Tromsø, med 58,7 poeng, som betyr i overkant 6-ere på vitnemålet. 

Hvis du tar opp realfagene du trenger etter videregående, vil du ikke lenger konkurrere med førstegangsvitnemål, men i ordinær kvote. Der er poengsummen høyere, og i fjor var den laveste av dem 66,4 poeng (du kan se på oversikten over utdanninger for å se disse poengsummene). 

Ordinær kvote er altså høyere, men du får muligheten til å legge til tilleggspoeng og alderspoeng. Du kan lese om dette her hos Samordna Opptak. Tilleggspoeng kan være maksimalt 2 poeng, mens alderspoeng vil være maksimalt 8 poeng. Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år, hvis du har fullført og bestått 3-årig videregående opplæring opp til 8 alderspoeng. Maksimalt vil det altså være mulig å få tilsammen 10 poeng som tilleggspoeng og alderspoeng, så snittet ditt trenger fremdeles å være veldig høyt for å komme inn på medisin, et sted mellom 5 og 6. 

Vi tenker at det nok er lurt å gjøre det så godt du kan på skolen nå, og i tillegg spørre rådgiver om det er mulig å ta noen av realfagene du trenger, siden du i så fall har muligheten til å få gratis undervisning i dem. Du vil ikke trenge å ta opp noen av fagene fra Vg1, men du må dekke alle de realfagene vi nevnte over for å kunne søke på medisin. 

Snakk gjerne med rådgiver om dette - og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

og utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning