Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev etter VGS?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 19 år gammel jente som har fullført tre år med studiespesialisering, Akkurat nå har jeg et fri år og funnet ut at jeg har lyst til å jobbe med barn i barnehage. Jeg fikk muligheten å jobbe på en barnehage som tilkallingsvikar. Når jeg jobbet der så økte min interesse, men jeg er litt usikker på hva mer jeg skal gjøre. Ettersom at jeg er ferdig på vgs, så kan jeg ikke søke plass på høyskolen fordi jeg fikk 1 i eksamen. Jeg har tatt opp den eksamen flere ganger, men fikk det samme resultatet. Så jeg har gitt opp. Men jeg lurte på om hva jeg kan gjøre nå. Kan jeg gå rett inn på lærling? Blir jeg da betalt hvis jeg går rett inn på lærling? Eller må jeg gå på vgs igjen for å få utdannelse innefor barn og ungdom og da lærling? Kan jeg få fagbrev? Jeg er velig forvirra over hvilken retninger jeg må gå og hva mine rettigheter er. Jeg håper på svar så fort som mulig.

Besvart 19.12.2018 12:42
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet ut hva du vil!

Utdanningen for å bli barne- og ungdomsarbeider tar i utgangspunktet fire år, to år på skole på Helse- og oppvekstfag og 2 år som lærling.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om du ikke har bestått. Du har derfor ikke rett på mer opplæring i videregående.

Du kan gjerne søke om plass i offentlig videregående skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Antagelig har du dekket inn fellesfagene, de trenger du ikke å ta på nytt (men det avhenger av hvilket fag du strøk i). Du mangler programfagene fra vg1 og vg2. Sjekk i tillegg om det finnes private tilbud du kan søke på.

Det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem, til cirka 3,5 år totalt. Du må selv skaffe læreplass. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling uten skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje og fra sted til sted. Eget nettverk kan være avgjørende, så det er bra at du har fått jobb som tilkallingsvikar. Hvis du har spørsmål om å være lærling kan du kontakte fagopplæringen i hjemfylket ditt. 

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning