Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange eksamener skal jeg ha på Vg3?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tok muntlig og skriftlig eksamen i morsmål når jeg gikk i vg2. Nå går jeg i vg3 "studiespes." og lurer på om det er mulig å få slippe en eller flere eksamener til våren? er det slik at det er begrenset antall eksamener for vg3-elever? jeg hadde altså 3 eksamener når jeg gikk i vg2 "2P, morsmål eksamen skriftlig og munlig "privatist". Takk for svar!

Besvart 11.01.2019 09:33
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du kan lese reglene for trekkordningen på studiespesialiserende utdanningsprogram her hos hos udir.no.

Du vil ikke få fritak fra eksamen basert på at du tok eksamener i Vg2 . og i Vg3 skal du i hovedsak trekkes opp til 4 eksamener.

På vg3 på alle studieforberedende utdanningsprogram skal alle elever opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål

I tillegg til obligatorisk eksamen i norsk hovedmål skal elevene på vg3 Studiespesialisering trekkes ut til skriftlig eksamen i to fag, og trekkes ut til én muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk eksamen. Det betyr at du totalt skal opp til fire eksamener.

I enkelte programområder er det mulig å velge en fordypning som gjør det umulig å tilfredsstille kravet til antall skriftlige eksamener. I disse tilfellene kan skriftlige eksamener erstattes med muntlige eller muntlig-praktiske eksamener. Det er læreplanen i det enkelte fag som angir eksamensformen.

Norsk sidemål er en skriftlig trekkeksamen. Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. 

Så litt kort fortalt er det fire eksamener du i hovedsak skal opp til - en skriftlig i norsk, to skriftlige som trekkes, og en muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk eksamen. 

Men du kan gjerne spørre lærer, rådgiver eller administrasjonen på skolen din om dette. Det er fint at du får informasjon fra skolen selv, og de kan nok også forklare dette godt, blant annet hvilke fag du kan trekkes i.

Lykke til med eksamene, når den tid kommer :)

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning