Hopp til hovedinnholdet

Opptak høgskole - Har jeg en sjanse til å komme inn?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Lurer på om karakter begrensninger på et studie i høyskolen, betyr at om du har mindre enn grensen så kommer du ikke inn? Eller at du har veldig liten sjanse på å komme inn? Spesielt når det gjelder sykepleie, er de veldig strenge om du ikke har gode nok karakterer?

Besvart 11.01.2019 12:56
 

Svar
Hei, jente 19. 

Jeg deler opp spørsmålene dine, slik at svaret mitt blir mer oversiktlig. 

Om jeg har lavere karakterer enn grensen, kommer jeg ikke inn? Eller har jeg fortsatt en sjanse?
Snittet som oppgis som informasjon om de ulike studielinjene er snittet man måtte ha for å komme inn året før. Dette vil variere ut i fra hvor mange søkere studiet har fra år til år. Desto flere søkere, desto høyere vil ofte grensen være. Dette handler om hvor mange studieplasser universitetet/høgskolen har å tilby. Om det for eksempel. er 90 plasser, er det de 90 med best karakterer som først vil få tilbud om plass. Fjorårets snitt fungerer ofte som en pekepinn på hva karaktergrensen vil være kommende år. Dette betyr ikke at grensen vil være 100% identisk som fjoråret, kanskje kan grensen gå opp, og kanskje kan den gå ned. Dette betyr i praksis at om du ligger nærme/litt under fjorårets grense, KAN du ha muligheter til å komme inn i år - Men her er det ingen garanti. 

Spesielt når det gjelder sykepleie, er de veldige strenge om du ikke har gode nok karakterer?

Jeg antar du også her spør med tanke på opptak til studiet. Det er kun vitnemål de ser på, så for å svare direkte på spørsmålet ditt, må nok svaret bli ja. 

Om det er sykepleiestudiet som er drømmen, kan det være lurt å vurdere å søke ved flere studiesteder. Undersøk hvor i landet snittet var lavest i fjor, så kanskje du har større sjanse til å komme inn der? Ofte er det færre søkere ved noen høgskoler, sammenlignet med andre, uten at dette nødvendigvis betyr at høgskolen med færre søkere er noe dårligere. 

Lykke til! 

 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning