Hopp til hovedinnholdet

Jeg strøk på vg3, kan jeg gå videregående på nytt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har gått første og andre året med yrkedsfag helsefagarbeidser. Jeg tok påbygg for studiekompetanse og jeg strøk matte muntlig. Tok privatisteksamen i matte igjen. Strøk der også. Nå føler ting er veldig håpløst for min utdannelse...jeg har enda en gang strøket på Matte eksamen 2PY og føler meg veldig nedfor for. Hva er mine rettigheter for å kunne ta opp vidregående på nytt igjen? Jeg tenker da å bygge på helsefag med ambulansefagarbeider eller barn og ungdomsarbeider -Jente 19

Besvart 08.01.2019 17:19
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et fullt løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om du dessverre ikke har bestått. Du har derfor ikke rett på mer opplæring i videregående.

Ta likevel kontakt med inntakskontoret i hjemfylket ditt for å sjekke om det arrangeres eksamenskurs for å bestå matematikk. Det er et ganske vanlig strykfag, så enkelte steder tilbys det opphentingskurs.

Du er fremdeles kvalifisert for å søke læreplass som helsefagarbeider eller som portør, på bakgrunn av det du har gått på vg1 og vg2.

Du kan gjerne søke om plass på vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag eller vg2 Ambulansefag i offentlig videregående skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Sjekk i tillegg om det finnes private tilbud du kan søke på.

Det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene fra vg2 først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Du må selv skaffe læreplass. Det er bedriften som bestemmer om de tar inn en lærling uten riktig skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje og fra sted til sted. For eksempel kan det være mulig som barne- og ungdomsarbeider, men er mindre realistisk som ambulansearbeider. Eget nettverk og jobberfaring kan være avgjørende for å få læreplass. Hvis du har spørsmål om å være lærling kan du kontakte fagopplæringen i hjemfylket ditt. 

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning