Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på vg3, er det for sent å bytte til et yrkesfag?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg strøk i matte 1p eksamen for andre gang og jeg er i siste året mitt på vgs studiespesialisering. Så jeg tror nok ikke at jeg får vitnemål, men jeg lurer på om det er mulig for meg å bytte til yrkesfag til høsten og starte helt på nytt eller er det forsent. Hvis det er forsent hva kan jeg gjøre

Besvart 09.01.2019 13:10
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har (snart)gått et fullt løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om du ikke består. Du har derfor ikke rett på ny utdanning i videregående.

Det kan likevel være mulig for deg å oppnå yrkeskompetanse:

Du kan gjerne søke om plass på vg1 på et yrkesfaglig utdanningsprogram i offentlig videregående skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Sjekk i tillegg om det finnes private tilbud du kan søke på.

Det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Du må selv skaffe læreplass. Det er bedriften som bestemmer om de tar inn en lærling uten riktig skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje og fra sted til sted. Eget nettverk og jobberfaring kan være avgjørende for å få læreplass. Hvis du har spørsmål om å være lærling kan du kontakte fagopplæringen i hjemfylket ditt. 

Snakk også med rådgiver på skolen din om det du tenker på. Både for å se på aktuelle yrkesutdanninger og for strategier for å klare å bestå 1P.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning