Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg droppe et fag jeg ikke trenger?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på vg1 idrettslinja. Jeg skal bytte til studie neste år. Jeg har allereie meldt meg opp til samfunnsfag og geografi privatisteksamen. Spørsmålet mitt er, om jeg kan droppe for eksempel teningslære, slik at jeg har mer tid til å forberede meg til dei to eksamene/bruke tida til å forbedre meg i andre fag. Kan det føre til konsekvensar om jeg droppar ut av desse faga? Konsekvensar for søking av høgskole? På grunn av poeng o.s.v. Takk for svar!

Besvart 10.01.2019 09:35
 

Svar
Hei

Ta kontakt med rådgiver på skolen din og spør om dette, så fort som mulig.

Hvis du skal ta bort et eller flere fag må skolen tillate at du slutter i faget. Skolen har anledning til å si nei til at du blir deltidselev, for du er tatt inn som heltidselev. I tillegg er det frister for når man eventuelt kan slutte i fag, som har sammenheng med oppmelding til eksamenstrekket.

Hvis du ikke får anledning til å skrive deg ut av faget/fagene er det viktig at du fortsetter å følge dem opp. Formelt sett trenger du ikke disse fagene når du gjør et bytte til Studiespesialisering, men det er ikke mulig å ta bort fag fra førstegangsvitnemålet. Hvis du først har fått karakterer i fag på vg1, så vil de telle med i snittet på førstegangsvitnemålet.

Hvis du tar bort fag du ikke trenger, vil du få et ordinært vitnemål. Du kan lese mer om opptakskvoter på hjemmesiden til Samordna opptak og i artikkelen nedenfor.

Snakk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, hvis det er noe du synes er uklart.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning