Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg stryker i spansk?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

iHola! Går på studiespesialiserende vg2 og har mitt siste år med Spansk, men kan dessverre veldig lite spansk så det kan hende at jeg får karakter 1 som avsluttende karakter. Er det mulig og ta opp spansk på vg3 eller må jeg gjøre ferdig videregående skole først. Har også VELDIG lyst på utdanning og jobb i Forsvaret og lurte på om det ikke vil gå hvis jeg får karakter 1 i Spansk.

Besvart 11.01.2019 10:22
 

Svar
Hei

Du er nødt til å bestå Spansk for å få et vitnemål med generell studiekompetanse etter at du er ferdig med vg3. Fellesfaget fremmedspråk er et obligatorisk fellesfag på studieforberedende utdanningsprogram, så faget kan ikke byttes ut med noe annet.

Hvis du ønsker å ta en utdanning i Forsvaret har du veldig mange flere muligheter med studiekompetanse.

Det er mulig å ta opp spansken på vg3 hvis du stryker. Hvis du stryker til våren, vil du få mulighet til å gå opp til ny eksamen som elev ved første mulige anledning (vanligvis på høsten). Du får ikke mer opplæring og må forberede deg på egen hånd. Hvis du ikke benytter deg av dette eller stryker på nytt, må du ta opp faget som privatist. Hvis du får IV (ikke vurdert) må du uansett ta faget som privatist.

Som privatist i fremmedspråk må du opp til både skriftlig og muntlig eksamen, og du betaler selv.

Det beste er selvsagt å bestå spansk til sommeren på vg2, når standpunktkarakteren settes. Hvis du er redd for at du skal fortsette å stryke er det viktig at du får god veiledning i hva du kan gjøre for å bestå, og at du selv gjør en skikkelig arbeidsinnsats og jobber systematisk med dette. Snakk med faglæreren din. Husk at læreren din også vil at du skal klare å bestå.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning