Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta årsstudium og komme inn på bachelorgrad?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! jeg lurer på en ting. Jeg har lyst til å studere barnevern, men er usikker på om jeg kommer meg inn, da opptakskravet er høyt i henhold til snittet mitt som jeg har regnet ut. Jeg ser at det er mulig å ta et årsstudium innenfor sosiologi, og sjekket pensumet kun for 1 og 2 semester, da det som sagt er kun et årsstudium. Og pensumet til dette årsstudiumet virker nokså likt som barnevernsutdanninga, slikt som jeg har lest til nå. så spm. mitt til dere er om det stemmer? at jeg kan ta dette årsstudiumet i sosiologi (da jeg ser at pensumet er nokså likt) og deretter søke barnevern det andre året? altså at jeg ikke fortsetter 1 år i barnevern, men det andre året, da jeg får erfaring og kompetanse fra årsstudiumet innenfor sosiologi. Håper for en svar snarest! :)

Besvart 21.01.2019 16:45
 

Svar
Hei

Det stemmer nok at pensum er ganske likt - men det stemmer nok dessverre ikke at du kan ta årsstudiumet og bruke det for å komme inn på bachelorgraden.

For å komme inn på bachelorgraden, må du nok fremdeles søke deg inn via Samordna Opptak og med skolekarakterene dine - det er dette som er veien til opptak. Så om du skulle ha tatt et årsstudium eller emner som inngår i bachelorgraden på egen hånd, så ville du muligens kunne fått fritak for disse emnene når du først kom inn. 

Men du må nok dessverre fremdeles søke med skolekarakterene dine gjennom Samordna Opptak, uansett om du har årsstudium eller ikke. 

Nå vet vi ikke hvilket lærested du er interessert i, men du kan jo gjerne kontakte studiekonsulenten der uansett, for å bli helt sikker. Du kan i tillegg spørre om antall studieplasser, og om de forventer at studieplassene fylles opp til neste inntak. 

Hvis eneste vei er å komme inn gjennom Samordna Opptak, og snittet er for høyt, så har du fremdeles muligheten som er å ta opp og forbedre karakterer som privatist. Dette er jo en "omvei", men hvis du virkelig har funnet studiet du vil inn på, kan det jo være veldig verdt det. Hvis du tar opp fag, konkurrerer du ikke lenger med førstegangsvitnemål, men vil kunne få tilleggspoeng og alderspoeng fremover. Les mer om dette i denne artikkelen vi har skrevet. 

Vi håper du kommer inn, og ønsker deg lykke til. Kontakt gjerne studiekonsulent ved lærestedet, de kan fortelle deg mye nyttig informasjon om opptak og studiet generelt :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning