Hopp til hovedinnholdet

Nervøs før fagprøven. Tips?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 19 år som til sommeren skal ta fagprøve i kontor- og administrasjonsfaget. Jeg har nå vært lærling i snart 2 år, og på denne tiden har jeg lært meg mye faglig kunnskap. Det har også vært tildels noen utfordringer som har kommet, men det har for det aller meste gått bra for seg. For å la være å snakke rundt grøten; Jeg er utrolig nervøs. Sommeren er fortsatt et lite stykke unna, men det nærmer seg innspurt og snart testfagprøve (uke 8). Fra det jeg har hørt av kolleger er det mye som skal gjøres på prøven, både planleggingsdel som skal detaljeres, gjennomføringsdelen i seg selv er stor, og dokumentasjonsdel + presentasjon på slutten. I tillegg er det bare lov å jobbe med den i arbeidstid, og ikke utover det. Det hele virker så enormt og som en stor vegg av vann som fosser i mot, hvordan skal jeg greie å håndtere det? Det er alltid mulig med tilrettelegging ved behov, men jeg ønsker samtidig å prestere så godt som mulig. Er det så enormt som man skal ha det til?

Besvart 28.01.2019 16:11
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager litt sent svar! 

Skjønner veldig godt at du er spent på dette, og du er nok ikke alene om å føle et slags press før fagprøven. Dette er noe du tross alt ikke har gjort før! Og vi syns du beskriver det veldig godt, "som en stor vegg av vann som fosser i mot". Dette er en beskrivelse som vi tror mange kjenner seg igjen i, i mange ulike sammenhenger av livet! 

Vi er ikke eksperter på akkurat den fagprøven du skal ha dessverre - du vil få bedre og mer nøyaktig informasjon om den fra kolleger og sjefer i bedriften, eventuelt også rådgiver på skolen din. Så det høres ut som en god idé å be om tips og innsikt, som du allerede har gjort. 

Det er nok likevel viktig å forsøke å ikke bli for overveldet eller stresset! Det er helt sikkert mye å forberede å gjøre før fagprøven. Men mange har også en tendens til å snakke slike ting "opp", altså fortelle at det er vanskeligere enn det er. Dette vil helt sikkert være en krevende prøve som du må forberede deg godt til. Men vi tror det også er lurt å tenke at dette vil du klare fint, med gode forberedelser. Du har garantert lært mye i læretiden din, og det vil du få bruk for nå. Eksamener og fagprøver som dette kan virke overveldende - men det er lurt å tenke at du er godt forberedt gjennom alt du har lært, og at løpet du har gått gir deg kunnskap og kompetanse til å klare dette fint! 

Vi kjenner jo ikke detaljene i fagprøven din så godt, så der er det lurt å snakke med kolleger i bedriften, som du har gjort (og huske på at mange har tendens til å gjøre dette mer skummelt og stort enn det er, selv om du helt sikkert bør forberede deg godt og jobbe godt). 

Det vi har skrevet litt artikler om, er hvordan du kan takle nervøsitet og press før en stor ting som en eksamen. Så det legger vi ved noen artikler om under svaret, som vi anbefaler at du leser! 

Vi heier på deg, og kjenner oss igjen i følelsen. Men dette vil du klare, og det vil være en veldig god erfaring og øvelse for deg! Vi heier på deg, og tenker at dette vil gå fint! :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Forbered deg til eksamen med tidligere eksamensoppgaver

Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)

Visste du at du har tilgang til tidligere skriftlige eksamensoppgaver? Det kan være svært nyttig å jobbe med disse som forberedelse til eksamen.

Les mer

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning