Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg bli hvis jeg studerer sosialantropologi?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er no siste halvåret mitt på vgs og jeg sitter fast om hva jeg skal bli. Sosialantropologi høres så sinnsykt spennende ut og vurderer det. Men jeg leser andre sine anonyme kmt på nettet om at de angrer så mye at de tok det, at det ikke er en relevant utdanning og dette skremmer meg mye. Jeg vet at utdanningen er ganske bredt og du kan bli mye men kan man bli en saksbehandler av sosialantropologi? Og er det større sjanse å bli en saksbehandler om man har master? takk på forhånd

Besvart 28.01.2019 18:37
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer på dette, og det er ikke rart hvis du blir usikker av ulike kommentarer på nettet!

Det vil være vanskelig å gi et fasitsvar på dette, fordi ulike utdanninger jo passer til ulike mennesker. Men det er ingen tvil om at du har mange ulike måter å få jobb på etter en utdanning i sosialantropologi også.

Det fins på en måte to hovedkategorier av høyere utdanning. Den ene varianten utdanner deg til et ganske konkret yrke, sånn som f.eks sykepleier, lærer, politi etc. Da er det ganske klart hva du skal søke jobb på etterpå, og sjansen din til å få jobb handler om hvor mange ledige jobber det fins i dette yrket, hvor bra du gjorde det på studiet, hvor flink du er til å søke, og hvilken annen erfaring du har. 

Men det er en annen stor variant av høyere utdanninger, som alle er mye "bredere" som du skriver, og hvor det ikke er like klart og tydelig akkurat hvilken jobb du skal søke etterpå. Dette gjelder veldig mange utdanninger, alt fra ting som statsvitenskap, historie, filosofi, sosiologi - og sosialantropolog også. 

Man har definitivt sjanse til å få relevant jobb etter disse utdanningene - og det er absolutt muligheter til å få jobbet nokså direkte med det man har studert. Men siden det ikke er like mange konkrete yrker som har akkurat disse utdanningene, er det også mange som jobber med andre ting - enten beslektet eller ikke. 

Utdanning.no skriver dette om hvor sosialantropologer jobber: 

Sosialantropologer jobber innenfor en rekke fagfelt. De kan jobbe på museer, i undervisning, med forskning, i organisasjoner, i offentlige etater eller som konsulenter for bedrifter

Det er en ganske vid beskrivelse. Og det er vanlig for alle de utdanninger vi nevnte i kategori to, at de kan ha ganske brede og ulike jobber etterpå. 

Kan man bli saksbehandler?

Ja, dette er en av jobbene som er relevante å søke på etter en bred utdanning, og en jobb som mange får. For eksempel i større organisasjoner og f.eks offentlige virksomheter, er det veldig vanlig at de stiller krav om at du har en utdanning - men ikke nøyaktig hvilken utdanning. Som saksbehandlere i offentlig sektor vil du finne mange med utdanning som historiker, litteraturviter, statsviter eller sosialantropolog. 

Det vil som regel være mulig å få jobb med bachelor, selv om du nok stiller sterkere med master flere steder. Dette kommer nok litt an på hvor du søker, og hvilken annen erfaring du har når du søker. Bachelor vil være veldig mulig, master vil gjøre at du stiller enda litt sterkere sannsynligvis.

Hvis du vil bli et av de konkrete yrkene, som lege, lærer, sykepleier etc, så må du studere til å bli dette yrket. Men hvis du tar en generell utdanning, så er det mer åpent hvor du kan jobbe etterpå - men du har mange muligheter. 

Sosialantropologi er uten tvil et kjempespennende studie, med et veldig interessant pensum å lese. Du vil lære masse, og utvikle deg som person. Og du vil også ha gode muligheter til å å finne jobb etterpå. 

Om det passer for deg eller ikke, handler mye om du vil ha forutsigbarheten og tryggheten det er å utdanne deg til et spesifikt yrke med mange jobber. Veldig mange gjør ikke det, men finner fint frem i arbeidslivet etterpå likevel. 

Vi anbefaler også at du leser på sidene til lærestedene som har utdanningen du er interessert i, og kontakt gjerne veileder eller studiekonsulent der! De kan fortelle mer om både studier og jobb senere :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning