Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut 1T med 1P?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg fikk en 3er i T matte i 1.klasse og deretter tok jeg r1 og r2. Jeg er ferdig på skolen og tenker å søke med ordinæropptaket mitt. Jeg lurte på om det var mulig å ta opp P1 for å stryke karakteren min i T1?

Besvart 28.01.2019 11:00
 

Svar
Hei

Ja, det er mulig å erstatte T-matte med P-matte som privatist. Både 1T og 1P defineres som det obligatoriske fellesfaget matematikk, et bytte regnes derfor som en forbedring av samme fag (ikke et bytte av fag). Du kan ha 1P på vitnemålet selv om du gikk videre med R-matte på vg2/vg3.

Det er ikke mulig å gjøre en forbedring på førstegangsvitnemålet ditt, etter at du har fullført VGS. Den nye karakteren vil bare telle i ordinær kvote.

Sjekk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din om det du lurer på. Det kan spille inn forhold som ikke kommer frem av spørsmålet ditt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning