Hopp til hovedinnholdet

Hva er mulighetene mine for å komme inn på rettsvitenskap?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har veldig lyst til å studere rettsvitenskap for å bli advokat. Men dette får jeg akkurat ikke snittet til. Er det mulighet for å bli advokat men på evt gå på en privat skole hvor snittet er lavere? Hvilke muligheter har jeg?

Besvart 30.01.2019 06:19
 

Svar
Hei

Det er nok ingen privatskole med rettsvitenskap og lavere snitt, dessverre! 

Du kan se oversikten over alle studier innen juss og rettsvitenskap i Norge her på utdanning.no. 

For å komme inn på rettsvitenskap kreves det absolutt høyt snitt. Selv om man ikke vet nøyaktig hva snittet vil bli det året du eventuelt vil søke. 

Du vil se at det finnes bachelorgrader i juss som du også kan søke på, med lavere snitt enn rettsvitenskap. Men det er viktig å vite at de fleste foretrekker å begynne på rettsvitenskap, som er en integrert mastergrad på fem år, altså at du kommer inn på alle fem årene på en gang. 

For man trenger nemlig mastergrad i rettsvitenskap for å bli jurist. Når du tar de tre årene først på en annen skole, trenger du å komme inn på de to siste årene på et av lærestedene som tilbyr integrert mastergrad for å bli jurist. Dette kan være mulig, og så vidt vi vet godkjennes de tre årene du tar på en annen skole som de første årene dine i en integrert mastergrad - men det kan være vanskelig å få plass på mastergraden, så vidt vi vet. Dette kan ha endret seg noe, men det er veldig viktig at du sjekker ut dette og er klar over dette før du eventuelt søker en bachelorgrad først. Vi foreslår at du i såfall kontakter lærestedene, og spør studiekonsulent der. De kan forklare mer :)

Ellers har du også mulighetene til å studere juss i utlandet, men da er det en del ting å sette seg inn i, hovedsakelig fordi man lærer seg lover og regler i det landet man studerer i, og det er ikke alltid overførbart til Norge. ANSA her i Norge er eksperter på studier i utlandet, og de har en egen side med oversikt over juss i utlandet som du i så fall bør lese!

Ellers er jo muligheten din, dersom du skulle få for lavt snitt i første omgang, å forsøke å ta opp fag og forbedre karakterer som privatist, slik at du søker i ordinær kvote når du søker rettsvitenskap. Der er det høyere poengsum for å komme inn, men du vil kunne få tilleggspoeng og alderspoeng, og flere alderspoeng når du blir eldre. Så du er ikke "stengt helt ute", det er vanlig å gå noen runder og bygge seg opp nok poeng. 

Slik vi skjønner det er du ikke ferdig på skolen ennå, og har ikke fått vitnemålet ditt. Så her er det jo fremdeles håp, og vi ønsker deg veldig lykke til med siste innspurt. Man vet aldri, det kan jo fint hende at du klarer dette første runde!

Lykke til, og spør oss gjerne igjen. 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning