Hopp til hovedinnholdet

Skal ta privatisteksamen. Teller karakteren for snittet mitt uansett?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Tenker å ta R1 som privatist. Har ikke dette faget fra før, og lurer på om jeg selv kan velge om jeg vil ha eksamenskarakteren på vitnemålet? Tenker på hvis jeg får en dårlig karakter, som jeg ikke vil ha på vitnemålet, om den da er stuck der, eller om jeg kan fjerne den?

Besvart 05.02.2019 00:29
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

Svaret på dette er at karakteren vil telle uansett dersom du søker en utdanning som har R1 som opptakskrav. Hvis studiet krever at du har R1, vil karakteren altså telle med. 

Dersom du søker en utdanning som ikke har R1 som opptakskrav, så vil karakteren bare telle med dersom den gir deg en bedre poengsum. Den vil altså ikke telle hvis den gir deg en dårligere poengsum - den vil kun telle med hvis den gir deg en dårligere poengsum og du søker et studie som har R1 som opptakskrav. 

Her kan du lese selv på sidene til Samordna Opptak om dette. 

Det er den videregående skolen din som skriver ut vitnemål og som skal godkjenne sammensetningen av fagene dine, og Samordna Opptak skriver også at alle spørsmål om forbedringer eller erstattinger av fag må tas opp med den videregående skolen din. Så her bør du ta kontakt med administrasjonen på skolen du gikk, og fortelle om planen din. Da får du informasjon om hvordan de fører den nye karakteren også. 

Hvis du får en dårlig karakter, vil den uansett kun telle med på snittet ditt dersom du søker studier som har R1 som opptakskrav. Hvis ikke, blir karakteren bare med dersom den gjør snittet ditt bedre. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning