Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å bli lærer og psykolog

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Usikker på hva jeg vil bli, og har noen spørsmål som jeg ikke fant. Hvordan kan man bli medier og kommunikasjons lærer? Hvor lang er utdanningen for å bli psykolog? Og trenger man r eller s matte for å bli matte lærer? (grunnskole)

Besvart 07.02.2019 20:56
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! 

Om å bli medielærer

Det er flere måter du kan bli lærer på generelt, og vi anbefaler at du leser denne oversikten med informasjon! 

Det er ikke bare lett å bli ren medielærer for tiden, for det kan være vanskelig å få jobb. Du kan lese denne artikkelen om det.  Der står det at det vanligste er å ha et annet undervisningsfag i tillegg til mediefag. 

En vei å gå, er å først ta en mastergrad, inkludert 60 studiepoeng innen medier og kommunikasjon, og så søke seg til PPU, praktisk-pedagogisk utdanning, som tar ett år. Da kan du undervise i mediefag på skolen. Du kan også ta en utdanning som journalist, og søke deg inn til PPU med det. 

Men siden det ikke er så godt å si hvor mange ledige jobber det er som medielærer, er det kanskje ikke så dumt å se på en av de integrerte 5-årige lektorutdanningene, hvor du får undervisningskompetanse i to fag. Du kan i så fall ta 1 år, 60 studiepoeng, med mediefag på universitet/høgskole etterpå, og få undervisningskompetanse i mediefag. 

Det er litt komplisert akkurat hvordan du kan bli medielærer, og det er ikke så mange ledige stillinger, så vi tenker det beste er om du kontakter et av lærestedene som tilbyr lærerutdanning og hører med dem om mulighetene dine!

Hvor lang er utdanningen for å bli psykolog?

Les gjerne om yrket psykolog her. For å bli psykolog, må du ta profesjonsstudiet i psykologi. Det er et studie som tar 6 år, 12 semestre. Etterpå blir du psykolog. 

Dette er et veldig populært studie som det er vanskelig å komme inn. Vi har skrevet mer om det i denne artikkelen som du kan lese. 

Karakterkrav for å bli lærer i matematikk

Hvis du vil bli lektor med matematikk på videregående, er det krav om at du har matematikk R1 og R2 for å komme inn på utdanningen. Du kan lese hele karakterkravet her. 

Men for å bli matematikklærer i grunnskolen, er det ikke dette kravet om å ha R-matte eller S-matte. Du må dokumentere gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer) og gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i matematikk (224 timer) og minst 35 skolepoeng.

Du dekker karakterkravet i matematikk hvis du har bestått ett av følgende programfag: S1, S2, R1 eller R2. Men du må altså ikke ha disse fagene. 

Lykke til med undersøkelsene dine! Snakk gjerne med rådgiver på skolen for tips, eller spør studiekonsulent ved læresteder du er interessert i! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning