Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fagbrev, må jeg ta påbygg for å studere rus og psykisk helse?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er utdannet helsefagarbeider men ønsker å gå videre innen rus og psykiatrien må jeg ta påbygg eller kan jeg bare gå rett på rus å psykiatri ? Har fagbrev som helsefagarbeider.

Besvart 05.02.2019 13:37
 

Svar
Hei

Så flott at du vil spesialisere deg!

Det finnes ettårige spesialiseringer innen rusomsorg og psykisk helse fagskoler. Flere er på deltid over to år, slik at studiet kan kombineres med jobb.

For å være kvalifisert for disse utdanningene må du ha yrkeskompetanse fra Helse- og oppvekstfag, for eksempel fagbrev som helsefagarbeider. Du trenger ikke generell studiekompetanse for å gå på fagskole. Fagskole er høyere yrkesfaglig utdanning som er kortere og mer praktisk rettet enn høgskole/universitet.

Du kan også ta en akademisk utdanning innen feltet. Hvis du tar vg4 påbygging til generell studiekompetanse blir du kvalifisert utdanning på høgskole/universitet. Du må ta minimum en treårig bachelorgrad innen sykepleie eller sosialt arbeid. Mange tar også en videreutdanning innen psykisk helsearbeid etterpå.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning