Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg reservere studieplass hvis jeg skal i militæret?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Skal ha førstegangstjenesten min i januar 2020, og går derfor glipp av et halt år mellom videregående og førstegangstjenesten i tillegg til et halvt år mellom førstegangstjenesten og til jeg kan begynne på studier etterpå. Dette gjør at det blir på en måte to "friår" før jeg kan begynne å studere, og jeg lurer på om det er mulig å reservere studieplass i to år. For vanligvis etter ett års førstegangstjeneste får du jo holdt av en studieplass til når du er ferdig. Hvis ikke må jeg vel søke med ordinærkvota etter de to årene har gått, og det er mindre sjanse for å komme inn på studiet jeg ønsker?

Besvart 13.02.2019 10:11
 

Svar
Hei

Du kan få reservert studieplassen din opptil 2 år frem i tid på grunn av innkalling til militærtjeneste, fødsel, adopsjon eller andre tungtveiende grunner.

Du kan lese på Samordna opptaks nettsider om hvordan reserverer studieplass. 

Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og

  • har fått vitnemål merket som førstegangsvitnemål fra et studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring, eller

  • har generell studiekompetanse med vitnemål fra et yrkesfaglig utdanningsprogram tatt på normal tid, og du har tatt studiekompetansefagene eller Vg4 påbygg til generell studiekompetanse i tillegg.

 

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forberedelser og oppmøte til førstegangstjeneste

Førsteganngstjeneste (skjermdump fra forsvaret.no)

Hva bør du pakke, hvordan forbereder man seg, og hvor skal man møte første dagen i Forsvaret? Få svar på alt du lurer på i forbindelse med førstegangstjenesten her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning