Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte R2 med et annet fag på førstegangsvitnemålet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg er en 18-åring som går påbygning til spesiell studiekompetanse i VG3. Jeg har bestått i både T1 og R1, men står i fare for å stryke i R2. Studiet jeg har peilet meg inn på heter "Informatikk: Programmering og systemarkitektur" og krever kun bestått i R1, noe jeg allerede har. Dersom jeg skulle stryke i R2, og bytter ut matten med et annet fag hos privatist, vil jeg da fortsatt få førstegangsvitnemål?

Besvart 13.02.2019 09:34
 

Svar
Hei

Du kan forbedre fag og legge til fagførstegangsvitnemålet ditt, hvis du går opp som privatist mens du fremdeles er elev på VGS. Fag du tar etter at du har fullført vg3 kan bare telle med i ordinær kvote.

Det beste er altså å bestå R2 nå på vg3, da får du et førstegangsvitnemål. Hvis du stryker kan du erstatte R2 med et annet fag som privatist i etterkant, men da får du et ordinært vitnemål.

Hvis du er redd for at du skal stryke er det viktig at du får god veiledning i hva du kan gjøre for å bestå, og at du selv gjør en skikkelig arbeidsinnsats og jobber systematisk med dette. Snakk med faglæreren din. Husk at læreren din også vil at du skal klare å bestå.

Det kan spille inn flere forhold, så hvis noe er uklart anbefaler vi at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din. Der kan du få konkrete svar om ditt vitnemål.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning