Hopp til hovedinnholdet

Om jeg dropper ut, kommer jeg inn hvis jeg skal søke vg1 på nytt?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på noen ting angående dropout. Jeg har gått over et halvt år nå på idrettsfag vg1 og jeg har ingen motivasjon lenger og jeg synes naturfagen og matten er vanskelig. Jeg har også fått mageproblemer som gjør at jeg får mye fravær også. Jeg tenker å droppe ut og begynne på en yrkesfaglig linje til neste år. Om jeg dropper ut, kommer jeg meg inn hvis jeg skal søke vg1 på nytt?

Besvart 12.02.2019 10:34
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives med det du har valgt, men det er positivt at du tenker at omvalg kan være en løsning. Da får du utvidet ungdomsretten din, slik at du kan fullføre den nye utdanningen du starter på.

Det er viktig at du søker i vigo.no innen søknadsfristen 1.mars. Du kan gjerne søke nytt vg1. Du setter opp tre forskjellige utdanningsprogram, akkurat som når du søkte i fjor, og da har du rett til å få tilbud om ett av dem. Du konkurrerer alltid med vitnemålet fra 10.trinn når du søker vg1.

Du kan velge å slutte, det er frivillig å gå på VGS, men det kan jo også bli ganske kjedelig siden alle andre er på skolen. Kanskje er det en bedre løsning at du fullfører dette året på vg1, men ikke alle fag? Det er i hvert fall en fordel for deg.

Noen av de fagene du har på vg1 Idrettsfag vil du også få på vg1 og vg2 på yrkesfag, som for eksempel norsk og engelsk, og hvis du fullfører dem kan du søke om fritak når du går på yrkesfag. Andre av fagene dine har du ikke bruk for på yrkesfag, som fremmedspråk og idrettsfagene, og hvis du slutter i dem får du bedre tid til å jobbe med de fagene du har bruk for. Det kan jo være bra for helsen din også.

Du har altså rett til inntak neste skoleår, uansett om du fullfører året eller om du dropper ut nå. Hvis du skal slutte i bare noen fag må det avtales med skolen din.

Vi anbefaler at du ber om en samtale med rådgiver på skolen din før søknadsfristen, for å snakke om det du tenker på. Ta gjerne med deg foreldrene dine på en slik samtale.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning