Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta yrkesfag etter å ha fullført studiespesialisering?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 19 år gammel og ble ferdig med generell studiespesialisering nå i høst. Jeg har kommet inn på barnehagelærerutdanningen, men merker at dette ikke er noe for meg, jeg vurderer dermed å ta videregående på nytt. På Vigo ser jeg at jeg kan søke på 2. året av helsefagarbeider utdanningen, hvorfor kan jeg dette, og hvordan ville dette fungert i praksis? Ville jeg sluppet alle allmennfagene, og smeltet sammen første og andre året i ett år? Jeg bor i Vest-Agder, har kontaktet rådgiveren med min skole, men er svært usikker på hvem andre jeg kan kontakte. Er jeg kvalifisert til voksenopplæring, eller må jeg ta sjansen på at jeg får plass på videregående? Er ikke særlig interessert i å ta det 5 årige løpet ettersom jeg enda er ung.

Besvart 19.02.2019 02:19
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

Her er det absolutt fint at du får snakket med rådgiver og andre aktuelle som kan hjelpe deg (og som vi skal nevne snart). 

Når du har fullført og gått ut av videregående har du nemlig brukt opp ungdomsretten din, som er din rett til plass på videregående skole. Da stiller du i praksis "bakerst i køen" for å få plass på skole igjen, og kan kun få plass dersom skolene har ledig plasser og godtar deg, etter at alle de med ungdomsrett har fått tilbud. 

I tillegg vil det være vanskeligere å få læreplass også, siden bedriftene får økonomisk støtte for å ta inn lærlinger med ungdomsrett. Og du går ikke inn under voksenopplæring når du allerede har fullført og bestått videregående utdanning.

Det er ikke helt umulig, men det er en tungvint vei du tenker på. 

Vi foreslår at du snakker med rådgiver på skolen din, som du har kontaktet, og at du i tillegg kontakter Inntakskontoret i fylket ditt. Du kan også kontakte fagopplæringskontoret, og kontakte rådgiver ved en av skolene du kunne tenke deg. 

Dette er ikke umulig, men litt vanskelig, og du bør derfor få god veiledning av de vi nevnte, før du gjør et valg :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning