Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte fra studie til annen linje, uten å ta vg1 på nytt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Så jeg er jente som går VG1 studiespesialisering å året er snart ferdig, og jeg er nødt til å velge mellom realfag og språk, samfunnsfag økonomi. Jeg har altid har hast et tanke om å bli interiørdesigner, men har vert usikker, så jeg valgte å gå studiespesialisering. Men nå er jeg sikker på at jeg vil utdanne meg som interiør. Spørsmåle mitt er om det er noen muligheter å komme seg inn på rett linje å fortsette som vg2 til neste år men slik jeg får utdannet meg innafor interiør, uten om å slutte studie å starte design å håndtverk VG1?

Besvart 13.02.2019 16:21
 

Svar
Hei, jente 16. 

Du kan bytte linje, men ikke uten å begynne på vg1. Dette er fordi du kommer til å mangle en del fag fra vg1 Design og håndverk. Dersom du bytter, må du derfor ta vg1 på nytt (men da må du ikke ta fellesfag på nytt, feks. engelsk og samfunnsfag, dersom du allerede har fått karakter her). Du må ha bestått fagene fra vg1 for å gå over til vg2 Interiør og utstillingsdesign, og senere Interiør i Vg3. 

Det betyr likevel ikke at du MÅ bytte linje nå for å kunne bli interiørdesigner senere. Det finnes feks. en del fagskoler som har kortere utdanninger og kurs innen interiør. Slike kan du søke etter fullført videregående. "Interiørdesigner" er nemlig ikke en yrkesbeskyttet tittel. Hvem som helst kan i utgangspunktet derfor kalle seg dette. På utdanning.no ser du eksempler på fagskoler med utdanning innen interiør og interiørdesign. Så du kan velge noe annet enn interiør på videregående, og fortsatt ha flere ulike muligheter til å bli interiørdesigner senere.

Et annet alternativ er å utdanne seg til interiørarkitekt. Dette er en utdanning man kan søke på etter fullført videregående skole. For å komme inn på utdanningen så kreves det at man har generell studiekompetanse fra videregående skole + at man består en opptaksprøve. Les mer om dette yrket og hvilken utdanning som kreves på utdanning.no. Denne utdanningen er vesentlig lenger, og man kan få jobber med mer ansvar og høyere lønn enn man kan som interiørkonsulent.

Du har altså flere muligheter dersom du ikke vil bytte linje.

Lykke til! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning