Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett på påbygg etter vg3 Helsesekretær?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvis man har fagbrev har man jo garantert plass på påbygg. Men hvis man går for eksempel VG1 2 og 3 som helsesekretær og har yrkeskompetanse. Kommer jeg garantert inn på påbygg da også?

Besvart 18.02.2019 13:52
 

Svar
Hei

Ja, det er riktig.

For å ha rett til vg4 påbygging må man ha gått et helt løp på yrkesfag og oppnådd yrkeskompetanse, enten med fagbrev/svennebrev eller med vitnemål.

Hvis du ønsker deg både yrkeskompetanse og studiekompetanse bør du ta yrkeskompetansen først, da får du rett til begge deler.

Utdanningen for å bli helsesekretær er et treårig vitnemålsløp på Helse- og oppvekstfag som fører til yrkeskompetanse og autorisasjon. Hvis du fullfører og består dette innen det året du fyller 24 år vil du få rett til inntak på vg4 påbygging etterpå.

Hvis du gjør det motsatt og tar vg3 påbygging først, vil du ikke ha rett til vg3 Helsesekretær etterpå. Da risikerer du å ikke få plass.

Håper det var til hjelp.
Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning