Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få læreplass etter 10. trinn?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Er det mulig å forsøke å skaffe seg en lærlingeplass etter fullført 10. trinn? Finnes det noe "krav" en må ha for å kunne få lov å prøve å få seg lærlingeplass (tenker da om man trenger en "diagnose", legeattest, attest/anbefaling fra skolen ....)? Når jeg er ferdig med 10. trinn er jeg 16 år gammel, kan jeg da forsøke å få meg lærling plass som "barne- og ungdomsarbeider" eller "IKT" eller finnes det aldersgrenser? Har hørt at en kommune tilbyr lærlingeplass, men ser at de kun snakke om etter fullført VG1 eller VG2 :-(. Jeg trenger ikke råd til å bli motivert til å forsøke meg på videregående skole, men INFO/RÅD/VEILEDNING om rettigheter og muligheter for å kunne få meg en lærlingplass etter fullført 10.trinn. På forhånd tusen takk for hjelpen! 

Besvart 19.02.2019 17:40
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. 
Jeg kjenner to veier til å begynne med læreplass med en gang etter 10. klasse. Det kan hende det finnes flere veier, så jeg håper du snakker med rådgiveren din om dette.

Praksisbrev
Dette passer for elever som ikke ønsker å bruke tid på skolebenken med det første. Eleven går rett ut i praksis og får kompetanse på en del av fagbrevet. Dette fører altså ikke til et fullt fagbrev med en gang. Det går an å bygge på til fagbrev senere. Les mer her og kontakt fagopplæringen i fylkeskommunen hvis du vil vite mer.

YSK
YSK passer for elever som vil begynne i praksis med en gang og få både fagbrev og generell studiekompetanse. Man begynner å jobbe ca. en dag i uken og øker dette for hvert år. De andre dagene er man på skolen.

Løpet tar vanligvis fire år og passer for elever som greier skolefag på kort tid i og med at det er intensivt. Det varierer hvilke utdanningsprogram som blir tilbudt med YSK-variant. Sjekk ut hva som tilbys i ditt fylke her.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning